Ukrajina je bez peněz z MMF, ale v Moskvě nemají důvody k radosti

Řízení veřejných financí se na Ukrajině už provádí téměř manuálně nebo v evidenčním režimu. Rozpočtu chybí velké zdroje.

Mezinárodní měnový fond neposkytne Ukrajině novou finanční tranši, zatímco kvůli pandemii se v zemi propadly příjmy a nahradit je není čím, začíná svůj text o situaci na Ukrajině Kirill Karasjev pro noviny Rosbalt.

Nově jmenovaný ekonomický poradce prezidenta Zelenského, Timofej Milovanov, už na konci listopadu oznámil, že MMF Ukrajině v letošním roce finanční pomoc neposkytne. Podle Milovanova se to fyzicky ani z hlediska kalendáře nedá stihnout. Přesně takového vývoje se obával prezident Volodymyr Zelenskij i premiér Ukrajiny Denis Šmygal. Nejde jen o to, že bude chybět několik miliard dolarů – pokud MMF Ukrajině neposkytne půjčku, pak nebude mít ani další finanční pomoc, protože většina světových finančních institucí se orientuje podle MMF.

Ještě v červenci všechno vypadalo dobře. Rada ředitelů MMF v rámci programu Stand-by souhlasila s půjčkou 5 miliard dolarů na 18 měsíců. První část trenše Ukrajina dostala hned. Druhou část měl MMF poskytnout do konce roku po provedení inspekční mise.

Jenže v říjnu na Ukrajině vypuknul velký skandál: Ústavní soud nečekaně zrušil platnost velmi důležitého prvku ukrajinského boje s korupcí, odmítl totiž trestání úředníků za uvedení nepravdivých informací v elektronických daňových přiznáních. Jednalo se o účinný krok, který byl důležitý pro vztahy se Západem, dodává autor.

MMF dal ihned najevo, že odhodlání Ukrajiny v boji s korupcí je tak zpochybněno. Prezident Zelenskij se dostal do nezáviděníhodné situace: buď jít proti rozhodnutí Ústavního soudu, nebo přiznat, že boj s korupcí selhal.

Zelenskij se 19. listopadu sešel s velvyslanci zemí G7 a sliboval jim „všechno vrátit zpátky“ do konce roku. Vedle problému boje s korupcí nesplnila Ukrajina ale ještě jeden požadavek MMF. Tím bylo včasné přijetí státního rozpočtu na rok 2021. Nedostatek peněz se projevoval na životě země již v té době.

Už teď schodkový rozpočet není dodržován, informoval novináře bývalý náměstek ministra hospodářství Pavel Kuchta. Řízení veřejných financí se nyní provádí téměř manuálně nebo v evidenčním režimu: „Příjmy se vybírají až do noci, ráno tvoří skupinu výdajů, které budou financovány, vše ostatní je odloženo“. Podle Kuchty má státní pokladna spoustu neuhrazených finančních závazků, a to i na chráněné výdaje (tedy ty, které nelze krátit).

Ministr financí Sergej Marčenko později potvrdil, že státní pokladna pozastavuje financování některých rozpočtových výdajů a programů na konci roku 2020. Podle něj ještě nedorazila významná částka z výnosové části – jedná se o více než 3 miliardy dolarů, které byly pro rozpočet přislíbeny.

K rychlé dohodě s MMF nedojde a díry v rozpočtech se musí zalepovat nyní. Ukrajina tak hledá jiné zdroje: například v USA, i když vztahy mezi USA a Ukrajinou nejsou snadné. S přechodem moci a novou administrativou bude spojeno dlouhé období bez závažného rozhodnutí ohledně Ukrajiny. Je tu další možnost: emise eurobondů. Nicméně půjde ve stávající situaci Ukrajiny o draze získané peníze.

Řešením by ještě bylo vytisknout chybějící peníze. Jenže tady je proti ukrajinská centrální banka, která tvrdí, že spolehnutí se na „tiskařský lis“ bude mít na dlouho za následek ukončení spolupráce s MMF.

Karasjev píše, že mezi prokremelskými experty a analytiky panuje názor, že nedostatek peněz přivede Ukrajinu ke zlepšení vztahů s Ruskem, které by Kyjevu mohlo poskytnout půjčku. Nepočítají ale s tím, že Ukrajina je už sedm let ve válečném stavu s „ruským agresorem“, kterého zde chápou bez uvozovek. Není reálné změnit takový postoj během měsíce. Ukrajinci dají jako v roce 2014 radši poslední kopějky za náboje, než aby se sklonili před Moskvou, míní autor.

V Rusku nemají důvod k plesání. Ukrajina samozřejmě přežije i další mimořádnou situaci a „zachrání“ ji zase skutečnost, že asi 40 až 50 % její ekonomiky funguje ve stínu, a tedy úplně mimo vliv státu. Bohužel to bude znamenat opět si utáhnout opasky a ukrajinská vláda se z takového vývoje zase nepoučí.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.