Italové nebudou smět o Vánocích cestovat

Italská vláda se rozhodla zpřísnit omezení přes Vánoce až do Nového roku. Cestování do jiných regionů bude pak zakázáno.

V boji proti viru vláda výrazně omezuje svobodu pohybu přes Vánoce až do Nového roku. Rozhodl o tom kabinet premiéra Giuseppe Conteho, uvádí Tagesschau.

Zpřísněná opatření mají platit do 6. ledna, aby se zabránilo opětovnému nárůstu počtu infekcí. Obyvatele Itálie to má odradit od toho, aby vyrazili na vánoční svátky ve velkém počtu nebo navštívili vzdálené příbuzné.

Konkrétně to znamená, že od 21. prosince bude cestování mezi regiony (kraji) zakázáno. Lidé pak nesmí jet do svých prázdninových domů na pobřeží nebo v horách. Zákaz platí do 6. ledna. Výjimky jsou možné kvůli práci, ze zdravotních důvodů a v jiných mimořádných případech.

Hlavním cílem těchto opatření je zabránit velkým shromážděním rodin a přátel, které jsou v Itálii během vánočních svátků běžné.

26. prosince a 1. ledna bude zakázáno pohybovat se mimo vlastní město. Blízké příbuzné lze navštívit pouze pokud žijí ve stejné obci. Výjimky jsou možné u těch, kteří jsou ve špatném zdravotním stavu a potřebují podporu.

Sjezdovky v Itálii budou také o Vánocích a na Nový rok uzavřeny. Aby Italové necestovali na lyžařské dovolené do zahraničí, je třeba zavést karanténní povinnost pro navrátilce.

Bary a restaurace po celé zemi se musí zavírat v 18:00, v takzvaných červených zónách se nesmí vůbec otevírat.

Opatření se zavádějí z obav ze třetí vlny, která by mohla přijít v lednu či únoru.

Psali jsme:

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.