OPEC+ od ledna zvýší těžbu ropy

Kartel se spolu s Ruskem dohodl na kompromisním navýšení těžby ropy o 500 tisíc barelů na den.

Země OPEC+ se dohodly od ledna 2021 zvýšit těžbu ropy o 500 tisíc barelů za den. Kromě toho se ropný kartel spolu s Ruskem dohodl na tom, že bude každý měsíc rozhodovat o dalších omezeních těžby.

Původně se navrhovalo zvýšení těžby ropy o celkem 2 miliony barelů za den, přijatý rozsah jen 500 tisíc barelů za den je tedy několikanásobně nižší. Je to kompromisní řešení pro všechny zúčastněné s ohledem na to, že některé země kategoricky nechtěly pokračovat v současných omezeních těžby ropy, řekl ruskému listu Vědomosti analytik Andrej Poliščuk.

Analytik dále řekl, že podle jeho mínění by bylo nejrozumnější v dané situaci nic na omezeních neměnit. Právě probíhá druhá vlna pandemie a zavádějí se nová omezení. Nicméně ne všechny země uskupení se mohou jako Saúdská Arábie nebo Rusko v situaci snížení těžby a prodeje ropy spoléhat na svoje zlaté rezervy.

Podle další analytičky trhu Darji Kozlovové je současná dohoda logická. V podstatě znamená, že její účastnici chtějí sledovat, jak se bude rozvíjet situace na ropném trhu a jak se na něm promítne zvýšení těžby zemí OPEC+. Zároveň analytička míní, že je důležité, že se dohoda zachovala a pokračuje dál, což otevírá cestu k dalšímu (v případě nutnosti) vyrovnávání trhu.

Rusko bylo připraveno před jednáním kartelu k těm zemím, které si přály zvyšování těžby ropy od začátku roku 2021. Původní schůzka se měla konat 1. prosince, nakonec byla odložena na 3. prosince. Důvodem byla absence dohody o výši těžby v prvním čtvrtletí roku 2021.

Za zvýšení těžby plédovaly hlavně Spojené arabské emiráty a její spojenci v OPECu, naopak Saúdská Arábie vedla skupinu zemí, které si přály zachování současných limitů těžby ropy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.