Otevřít restaurace a hospody byla fatální chyba

Josef Buřič míní, že současné uvolnění opatření je předčasné a Česku se vymstí.

Tak byly konečně otevřeny restaurace a hospody – a novináři mají zase o čem psát. Dozvídáme se z jejich nadšených reportáží, jak je to krásné zase se vrátit do hospod a dát si tam to čepované pivo.

Česká vláda ovšem udělala v Evropě dost bezprecedentní krok a myslím, že vystavila občany neúměrnému riziku.

Porovnejme si data se sousedním Německem. Třetího prosince zaznamenalo Německo 22 000 nově nakažených. Česká republika ke stejnému datu dosáhla 4 642 nově nakažených. Německo má osmkrát více obyvatel než my. Pokud by tedy byla nákazová situace v Německu stejná jako u nás, museli by mít 35 tisíc nakažených denně.

Oni mají polovinu v relaci k nám. My dnes máme stabilně počet nakažených na 100 tis. obyvatel vyšší než 250. Německo je na poloviční úrovni, kolem 130. V Německu tato relativní nákaza v posledních dnech všude stoupá, přesto k naší úrovni mají ještě hodně daleko.

Proto oni přijímají další opatření k omezení kontaktů osob a vyzývají občany k tomu, aby se chovali zodpovědně, vycházeli jen když je to nezbytné atd.

Mají samozřejmě zavřené restaurace a hospody.

Naše vláda se vydala opačnou cestou a svými kroky jde do vysokého rizika, neúměrného současné situaci a velmi riskuje. Až tak, že další nárůst nemocnosti může zpochybnit samotnou existenci vlády resp. její schopnost covidovou nákazu řešit.

Prostě vláda podlehla neustálé intenzivní mediální masáži a nechala se zlomit k uvolnění pravidel koronavirového režimu, které nemá jinde v Evropě obdoby při takové úrovni nákazy.

Při takové mediální ofenzívě nutně vzniká podezření, zda je to přirozené, nebo to někdo v pozadí stimuluje, třeba majitelé restaurací.

Je až k nevíře, kolik nejrůznějších „celebrit“ se propůjčilo k tomu, aby veřejné mínění přesvědčilo, že už zase je vše v pořádku a můžeme se začít veselit.

Ti, všichni, co se k těm kampaním připojili, přece měli svůj zájem na tom, aby se otevřelo a už se nemohli dočkat, až budou zase inkasovat. Prohlédněme si dobře ceny na některých jídelních lístcích. Jak se zase někteří snaží co nejrychleji dostat ke svým penězům. Nic proti tomu, je to poptávka a nabídka. Doufejme, že se stejnou vehemencí, s jakou šroubují ceny, budou i dodržovat hygienická pravidla.

Tuhle slabost vlády odnesou zase jenom ti nejzranitelnější a ti, kteří, jak se říká, měli smůlu a byli na nesprávném místě. Prošel jsem ve čtvrtek několik ulic v centru Prahy. Už zase je vidět, jak se všichni veselí v barech a bistrech. O nějaké roušce či rozestupech si můžete nechat jenom zdát. O tom, co se dělo v pátek v hospodách snad lépe nemluvit. Kam se poděl zdravý rozum, pokud vůbec ho v té mase lidí lze hledat?

Jak to asi tak skončí? To uvidíme za 14 dní, až zase nákazové číslo začne stoupat. Ale už dnes toto číslo stoupá. Jen to nějak nechceme vidět.

A tak již za týden uvidíme, že to budou zase stejná média, která budou obviňovat vládu, že další vlnu nákaza zavinila. A stejní redaktoři, kteří horovali za uvolnění, budou pak psát, co všechno zavinil ministr zdravotnictví, premiér a vůbec celá vláda.

Možná, že si ani nic jiného nezasloužíme, nejsme-li schopni se postarat o své zdraví.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.