V Moldavsku to po prezidentských volbách vře

Současný parlament novým zákonem omezil pravomoci prezidenta, což vyvolalo protesty stoupenců prozápadní zvolené prezidentky Maii Sandu.

Tisíce lidí se v moldavském hlavním městě Kišiněvě v neděli účastnily protestů, které požadují rezignaci vlády a předčasné parlamentní volby.

Moldavští zákonodárci v uplynulém týdnu přijali zákon, který převádí některé prezidentské pravomoci ve vztahu k zpravodajské činnosti na parlament. Jedná se o krok, který následoval po překvapivém vítězství Maii Sandu v listopadových prezidentských volbách. Sandu, která je považována za prozápadní političku, ve volbách porazila dosavadního prezidenta země Igora Dodona, který naopak reprezentuje proruskou politiku.

Sandu a její podporovatelé považují nový zákon za způsob, jak ještě před nástupem Sandu do úřadu oslabit prezidentský úřad a posílit pozici parlamentu, ve kterém nyní mají převahu strany podporující Dodona.

Demonstrace se v Kišiněvu konala minulý čtvrtek, hned po přijetí zákona, a pak v neděli, kdy se v ulicích sešlo podle různých odhadů asi 20 až 50 tisíc lidí.

Protestující mimo jiné požadovali co nejdřívější inauguraci nově zvolené prezidentky, a to hned poté, co 10. prosince Ústavní soud potvrdí její vítězství. Argumentovali tím, že inaugurace plánovaná na 24. prosinec dá současnému prezidentovi Dodonovi prostor, aby „zplundroval“ zemi.

Sandu na nedělním protestu řekla: „Igor Dodon nechce přijmout porážku. Chce zemi podpálit, vyprovokovat chaos a uvést Moldavsko do mezinárodní izolace!“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.