Chaos kolem Brexitu pokračuje

Frenetická jednání mezi EU a Velkou Británií o budoucích vztazích přinesla aspoň jeden výsledek, který by měl napomoci dosažení dohody…

Premiér  Velké Británie Boris Johnson se rozhodl odstranit některé sporné části brexitových zákonů. Doufá, že to pomůže k obchodní dohodě. Dohoda o Severním Irsku by mohla pomoci, informují noviny Financial Times.

Pokračující frenetická jednání mezi EU a Velkou Británií přinesla jeden výsledek – obě dvě strany se dohodly na implementaci protokolu o Severním Irsku. Tento protokol by měl řídit obchod mezi Británií a Severním Irskem.

Noviny přinesly informaci, že tato dohoda významně přispívá ke zlepšení atmosféry a důvěry mezi vyjednávajícími stranami. Diplomatický průlom vedl premiéra Johnsona k tomu, že oznámil, že ruší klauzule, které dovolovaly britským ministrům dohodu porušit, což by ovšem bylo proti mezinárodnímu právu.

Johnson tyto klauzule označoval za „bezpečnostní brzdu“, která měla zaručit hladký tok zboží do Severního Irska z Británie a obráceně. Dohoda o Severním Irsku pokrývá řadu témat, například hraniční kontroly týkající se zvířat a rostlin nebo dodávky léků či potravin.

Zatím stále přetrvávají tři sporné body. Týkají se rybolovu, pravidel soutěže a obchodní dohody.

I tak ovšem FT informují, že hlavní vyjednavač za EU Michel Barnier byl „v pochmurné náladě“. Barnier nicméně potvrdil jednotnou pozici EU i ochotu využít zbývající čas k nalezení dohody.

Je patrné, že v Bruselu narůstá nervozita a připravují se opatření pro odchod „bez dohody“. Je to sada opatření, která by měla zabránit největším problémům. Řada politiků má obavy, že Evropská komise nepracuje dost rychle, aby zajistila například pokračující leteckou dopravu mezi EU a Velkou Británií.

Zároveň odevšad zaznívá ujištění, že pokusy jednat bilaterálně, například s francouzskými prezidentem Emmanuelem Macronem nebo kancléřkou Angelou Merkelovou, nebudou úspěšné a je potřeba držet jednotnou pozici EU.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.