Bundestag uvolnil cestu pro druhý nejvyšší nový dluh

Německá dluhová brzda byla pozastavena i na rok 2021. Zatímco někteří nevidí v zadlužení problém, ze strany opozice se ozývá kritika.

Německá dluhová brzda byla pozastavena a na rok 2021 je plánováno nové zadlužení ve výši 180 miliard eur, informuje Reuters. Díky využití obrovských finančních zdrojů „proplulo“ Německo koronavirovou krizí ekonomicky a sociálně lépe, než mnozí původně očekávali.

Ministr financí Olaf Scholz (SPD) nevidí splácení nových dluhů jako nebezpečí, protože očekává obnovení ekonomického růstu – jako tomu bylo po globální finanční krizi před více než deseti lety. Investice do budoucích oblastí jsou obzvláště důležité.

Spolkový sněm by měl v pátek odsouhlasit rozpočet s výdaji v hodnotě téměř 500 miliard eur, s druhým nejvyšším novým dluhem v historii Spolkové republiky. Nový dluh pro rok 2021 překračuje limit povolený pravidlem o zadlužení  přibližně o 164 miliard eur.

Samotný rozpočet poskytuje téměř 40 miliard eur na podnikovou pomoc a 35 miliard eur má sloužit jako rezerva na potenciální výdaje v souvislosti s pandemií, které zatím nelze vyčíslit.

Z opozice se ovšem ozvala kritika. „Dluh je sladký jed,“ řekl Christian Dürr (FDP). Současné břemeno by tak bylo přeneseno na další generace, což je nepřijatelné. AfD považuje vládní pandemickou politiku za „zcela nepřiměřenou“ a omezení mají dopad na ekonomické struktury.

Lockdown musí rychle skončit, rok 2021 také přinese desítky tisíc bankrotů. Levice (Die Linke) kritizovala zejména rozpočet na obranu. „Výdaje na zbrojení v posledních letech explodovaly,“ uvedla Gesine Lötzschová. Podle ní je to nejen plýtvání, ale je to také příspěvek k destabilizaci Evropy a světa. Mělo by se investovat do vzdělání, bydlení, zdraví a ochrany klimatu. Dále považuje dluhovou brzdu za nesmyslnou a měla by být podle ní zrušena.

Lötzschová požaduje také majetkovou daň pro nejbohatší 0,7 % populace. Upozorňuje, že v Německu je 119 miliardářů – podle Tagesschau mají jejich celková aktiva hodnotu 595 miliard dolarů. Při posledním šetření v březnu 2019 byla tato částka stále na 500,9 mld. dolarů. (Seznam nejbohatších Němců je zde).

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) spolkovou vládu varovala před příliš brzkým návratem k „rozpočtové disciplíně“.

V případě slabého hospodářského oživení by měla být dokonce přijata další podpůrná opatření. Je pravděpodobné, že fiskální impulzy budou postupně staženy pouze tehdy, pokud ekonomické oživení skutečně začne.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.