Maďarsko a Polsko se v EU dohodly na kompromisu

Kompromis neruší podmínku vazby mezi právním státem a rozpočtem EU. Dává ale Budapešti a Varšavě možnost a čas obrátit se na nejvyšší soudy EU ohledně legality mechanismu.

Evropská rada došla během čtvrtečního jednání ke kompromisu, který odblokoval veto Maďarska a Polska a schválení evropského rozpočtu. Obě země odmítaly, aby se peníze z evropského rozpočtu spojovaly s právním státem jako podmínkou k jejich poskytnutí. Obě hrozily kvůli této podmínce vetem celého rozpočtu i pandemického Fondu obnovy.

Kompromis nakonec dojednalo Německo, které nyní předsedá Evropské radě. Podle něj se text nového kroku nemění, ale nebude použit do doby, kdy Maďarsko a Polsko dostanou možnost obrátit se na nejvyšší soudy EU a dostat od nich rozsudek ohledně legality celého mechanismu. Kompromisu se podařilo dosáhnout i díky velkému časovému tlaku a obavám z toho, že by se EU musela i nadále spoléhat jenom na dočasný, emergentní rozpočet.

Právní stát proti demokracii: Bitva o evropský rozpočet

Dosažený kompromis v praxi znamená, že mechanismus, který spojí rozpočtové prostředky a podmínku právního státu, bude zpožděn o měsíce a možná i déle. Eurokomisařka Věra Jourová byla ovšem optimistická a mluvila jenom o měsících. Kromě toho by tento mechanismus měl platit jenom pro rozpočet na roky 2021-2027 a pro Fond obnovy.

Podle pátečního vydání Politico ukázal střet ohledně otázky právního státu prohlubující se rozdělení v rámci EU, která se týkají základních hodnot Unie. Tyto rozdíly prý „hrozí tím, že se budou v následujících měsících a letech prohlubovat“.

Rozpočet EU i Fond obnovy musí být ještě schválen Evropským parlamentem a národními parlamenty členských zemí.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – EU2017EE Estonian Presidency – European Council, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64849041

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.