Může mít voda větší cenu než ropa? Základní zdroj života se obchoduje na burze

Čína a USA jsou v současnosti hlavními světovými spotřebiteli vody. Mnohé země mají s vodou problémy nebo už jim chybí.

7. prosince 2020 se začala na trhu s komoditními futures na Wall Street obchodovat voda – základní zdroj života. Poprvé začala jeho cena na akciovém trhu kolísat, stejně jako ropa, zlato nebo pšenice.

To ukazuje na hodnotu vodních zdrojů, která by měla v budoucnu vzrůst, protože budou stále vzácnější kvůli jejich špatnému využívání a suchům způsobeným globálním oteplováním.

Podle údajů předložených v Registru ekologických hrozeb (Ecological Threat Register) žije asi 2,6 miliardy lidí na celém světě v zemích vystavených vysoké a extrémní úrovni vodního stresu. Jak je patrné z níže uvedené mapy, nedostatku vody je obzvláště vystavena jihovýchodní Asie a region Středního východu a severní Afriky.

V Latinské Americe jsou Chile a Mexiko zeměmi, které jsou nejvíce vystaveny problémům s vodou. Kromě rozsáhlých pouštních teritorií se vodní krize stala evidentní vzhledem k silné poptávce po domácí, průmyslové a zemědělské spotřebě dostupné vody.

V Evropě jsou Řecko a Španělsko státy, v nichž je obyvatelstvo nejvíce vystaveno tomuto ekologickému problému, přičemž každý rok spotřebují 40 % až 80 % celkových dostupných vodních zdrojů.

Kterým zemím hrozí riziko, že zůstanou bez vody? Světle žlutá nízké riziko, tmavě červená extrémní riziko. Zdroj: Statista.

Index vody Nasdaq Veles California (NQH2O) je založen na průměrné týdenní ceně vody v pěti hlavních kalifornských povodích.

Skupina CME (Chicago Mercantile Exchange Group) tvrdí, že obchodování s futures na vodu na komoditním trhu umožní lepší řízení rizika spojeného s nedostatkem tohoto přírodního statku.

„Futures NQH20 budou inovativním nástrojem, který poskytne uživatelům zemědělské, komerční a komunální vody větší transparentnost, zjišťování cen a přenos rizik, což může pomoci účinněji sladit nabídku a poptávku po tomto životně důležitém zdroji,“ říká skupina CME .

Finanční odborníci potvrdili, že hodnota indexu NQH2O by se mohla stát měřítkem pro ostatní trhy s vodou po celém světě.

Tvrdí také, že nový index se vyhne svévolnému odhadu budoucí ceny vody, protože jeho hodnota bude souviset s očekáváními hlavních hráčů na tomto trhu.

V současnosti jsou Čína a USA hlavními světovými spotřebiteli vody.

Ilegální vodní vrty ve Španělsku

Odhaduje se, že ve Španělsku je milion nelegálních vrtů používaných k zavlažování zemědělských zón. Vodní krize v zemi a nelegální těžba vody mají fatální důsledky nejen pro životní prostředí. V loňském roce zemřelo batole po pádu do otevřeného vrtu poblíž španělské Malagy.

Felipe Fuentelsaz je aktivista bojující proti nelegálním vrtům a těžbě vody a usilující o udržitelné využívání vody v naději, že zvýší povědomí o této problematice mezi zemědělci i spotřebiteli.

Felipe posledních 16 let pomocí satelitního snímání lokalizoval nelegální vrty a zemědělské zóny, které poté hlásil místnímu vodohospodářskému úřadu. Jeho úsilí však zatím mělo jen malý dopad. Působí hlavně v národním parku Doñana, který je na seznamu světového dědictví UNESCO a je ohrožen, protože zde bylo vyvrtáno asi 1 000 nelegálních vrtů pro pěstování ovoce.

30 % produkce jahod v EU se nachází v tomto regionu. Hladina podzemní vody v parku dramaticky poklesla v důsledku nelegálních vrtů: jeho bažiny, potoky, řeky a laguny jsou stále suchější.

Felipe Fuentelsaz věří, že Evropa spotřebovává příliš mnoho vody, a je odhodlán přispět k lepšímu řízení vodních zdrojů. Španělsko však čelí dilematu: země stále bojuje s dopadem finanční krize a její ekonomika se do značné míry spoléhá na zemědělství, jedno z mála stabilních hospodářských odvětví. Exportní komodity, jako je ovoce a zelenina, jsou však vysoce náročné na vodu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.