Ruská vláda zastropovala ceny některých potravin

Kvůli rychlému růstu cen základních potravin byla u slunečnicového oleje a cukru určena maximální prodejní cena.

K pondělku 14. prosince měly ruské úřady připravit všechny právní podklady nutné pro snížení cen potravin v Rusku, nařídil to ruský premiér Michail Mišustin ve čtvrtek 10. prosince, informovaly noviny RBK.

„Expresně“ se začala situace řešit poté, co se o situaci na ruském trhu a o růstu cen základních potravin zmínil prezident Vladimir Putin. Putin chtěl vědět, proč se cena cukru zvýšila o 71,5 %, když je ruská výroba cukru dostatečná. Putina dále zajímalo, proč o 23,8 % podražil slunečnicový olej, o 12,9 % mouka, těstoviny o 10,5 % a chleba a pečivo o 6,3 %.

Čtvrteční narychlo svolané jednání ruské vlády rozhodlo, že ruští výrobci, dovozci a prodejci určí maximální ceny cukru a slunečnicového oleje. Jeden kilogram cukru by měl ve velkoobchodě stát maximálně 36 rublů a v maloobchodě 45 rublů. V případě slunečnicového oleje budou maximální ceny 95 a 110 rublů za jeden litr. K tomuto řešení dochází na základě dohody účastníků trhu, přestože vláda má k dispozici zákonem daný mechanismus, který ji opravňuje stanovit ceny sociálně významných výrobků bez podobné dohody.

Premiér Mišustin ve čtvrtek prohlásil, že ministerstva nedocenila růst cen důležitých produktů. Průměrná cena cukru na ruském trhu se v listopadu v meziročním srovnání zvýšila o 59 %. Průměrná cena za posledních 11 měsíců letošního roku vzrostla o 25 % (opět v meziročním srovnání s 11 měsíci roku 2019).

Důvodem zvýšení cen cukru na ruském trhu má podle výrobců být očekávaný nedostatek cukru, který bude důsledkem snížení produkce cukrové řepy a růstu světové ceny cukru. Ruské úřady ale upozornily, že výroba cukru v Rusku v uplynulých letech rostla několik let za sebou, a před sklizní v srpnu 2020 měla země rekordní zásoby cukru ve výši 2,9 až 3 miliony tun. Celková roční spotřeba se pohybuje kolem 6 milionů tun.

Ceny cukru se předtím snižovaly: v červnu 2019 dokonce dosáhly rekordního minima, takže pro rok 2020 ministerstvo zemědělství doporučovalo výrobcům snížit osev cukrové řepy. V říjnu roku 2020 začala cena cukru růst a dosáhla 45 rublů za kilogram.

V případě slunečnicového oleje se meziroční průměrná cena (ve srovnání s listopadem 2019) zvýšila o 25 %. Průměrná cena za 11 měsíců v meziročním srovnání vzrostla o 23 %.

Výrobci oleje tvrdí, že důvodem je více než dvojnásobné zvýšení ceny slunečnice za poslední rok způsobené jednak devalvací rublu, jednak růstem světových cen. V letošním roce navíc trpěla ruská i ukrajinská produkce slunečnice (dva největší světoví producenti) neúrodou. Důvodem bylo nepříznivé počasí na jaře a v létě (sucho). V ruském případě byla úroda slunečnice o 23 % nižší než v roce 2019. Na podzim letošního roku začaly ceny oleje na ruském trhu růst, protože došlo k nárůstu jeho vývozních cen.

Průměrné ceny mouky, chleba a pečiva a těstovin se v meziročním srovnání zvýšily o 13, 9,4 a 11 %. Za 11 měsíců letošního roku se průměrná cena těchto produktů na ruském trhu (opět v meziročním srovnání) zvýšila o 14, 11 a 12 %.

Důvodem je růst ceny pšenice, která je základní surovinou pro všechny zmíněné výrobky. Za posledních sedm měsíců pšenice zdražila 1,5krát, i tento růst je spojený s devalvací rublu a se zvýšením cen na světovém trhu, které souvisí s ruskou politikou regulace exportu obilí. Rusko je největší světový výrobce pšenice, takže omezení jeho exportů se promítlo do světové ceny i poptávky.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Dmitry Makeev, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85438342

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.