Nerovné oživení a vysoké míry úspor

Dlouhodobý růst potřebuje přesun k investicím na úkor spotřeby.

Úvodník Financial Times uvádí, že pandemie přinesla neočekávané efekty, mezi ně patří například to, že míra úspor domácností v zemích OECD dosáhla rekordních čísel. Během recese míra úspor často roste. John Maynard Keynes už v roce 1937 napsal, že přání hromadit peníze je barometrem strachu. Od toho pak vznikl paradox spořivosti – co je dobré pro jednu domácnost, nemusí být dobré pro celek. Když budou spořit všichni, poklesne ekonomická aktivita. Výdaj jedné osoby je příjmem jiné.

Tentokrát ovšem, tvrdí FT, je důvod nárůstu úspor jiný. Nemá kořeny v propadu ekonomické důvěry, ale v externích omezeních. Domácnosti musely spořit, ať chtěly či ne, kvůli uzavírce řady odvětví a sociálním rozestupům. Práce z domova je také něco, co znamená uspořit výdaje.

Ochrana pracovních míst (v EU obvykle nějakou formou dle německého vzoru Kurzarbeit), ale i pomoc v USA zabránily totálnímu propadu příjmů, i když se ekonomická aktivita někde zastavila. Nárůst úspor domácností je tak opakem vůči deficitům, které zaznamenávají kvůli boji proti koronaviru vlády. Rozšíření očkování může trend rychle obrátit, směrem k většímu utrácení domácností. Maloobchodní tržby se nepropadly tak masivně, spotřebitelé se spíš od služeb obrátily ke zboží.

Jenže za agregátními měrami úspor se skrývá velká nerovnost, tvrdí FT. Některým příjmy zůstaly, ale omezily výdaje, jiní přišli o velkou část příjmů a musí si půjčovat i na zajištění základních potřeb. Lekce z Číny ukazuje, že spotřebu táhnou bohatí, kteří poptávají luxusní evropské značky, tvrdí FT.

Výdaje budou pro ekonomické oživení nutné, povedou k navýšení pracovních míst třeba v sektoru pohostinství. Jenže za ní je možná rozdělená společnost, kdy jedni oživují ekonomiku ve znovu otevřených restauracích a jiní nebudou mít čím nakrmit děti. Vlády musejí udržet nějakou míru sociálních výdajů, které zavedly během pandemie, aby bojovaly proti chudobě, která se kvůli pandemii objevila.

Pro dlouhodobé oživení je ale potřeba přesun od důrazu na spotřebitelské výdaje k investicím. Vlády by třeba mohly k podpoře investic využít odpisy. Rozumné jsou i vládní investice. K dispozici je hodně úspor, takže si není potřeba dělat starosti s financováním – spíš s tím, jak investice využít co nejrozumněji.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.