Čína se má stát největší ekonomikou světa do roku 2028

Čína předběhne USA a stane se největší ekonomikou světa v roce 2028, o pět let dříve než se odhadovalo, kvůli rozdílnému zotavení obou zemí po pandemii, uvedl think tank.

Zastřešujícím tématem globální ekonomiky byl po nějakou dobu boj o ekonomickou a měkkou moc (soft power) mezi USA a Čínou,“ uvedlo Centrum pro ekonomický a obchodní výzkum (Centre for Economics and Business Research – CEBR) ve výroční zprávě.

Pandemie COVID-19 a odpovídající ekonomický výpadek rozhodně podpořily toto soupeření ve prospěch Číny. „Šikovné zvládnutí pandemie“ v Číně s přísným a včasným lockdownem a zásahy do dlouhodobého růstu na Západě znamenalo zlepšení relativní ekonomické výkonnosti Číny.

Japonsko by mělo zůstat třetí největší světovou ekonomikou až do počátku r. 2030, kdy by jej mohla předstihnout Indie, což by Německo posunulo ze čtvrtého na páté místo. Spojené království, které je v současné době pátou největší ekonomikou podle měřítek CEBRu, by od roku 2024 sklouzlo na šesté místo.

Evropa představovala 19 % produkce v 10 nejlepších globálních ekonomikách v roce 2020, ale to do roku 2035 poklesne na 12 %, nebo méně, pokud dojde k prudkému rozdělení mezi EU a Británií, uvedlo dále Centrum pro ekonomický a obchodní výzkum. Rovněž zmínilo, že dopad pandemie na globální ekonomiku se pravděpodobně projeví vyšší inflací, nikoli pomalejším růstem.

Čína: Tempo růstu reálného hrubého domácího produktu (HDP) v období 1980 až 2019 – s prognózami do roku 2025. Zdroj: Statista.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.