Země Perského zálivu jednaly o normalizaci vztahů s Katarem

O vyřešení sporu, který začal v roce 2017, se v poslední době zasazuje hlavně Saúdská Arábie.

O uplynulém víkendu opět jednali diplomaté zemí Perského zálivu o normalizaci vztahů s Katarem, informovala agentura Reuters. V roce 2017 Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Bahrajn přerušily diplomatické styky s Katarem a zemi obvinily z podpory „teroristických“ skupin. Dauhá toto obvinění popírá a obviňuje své sousedy, že se snaží omezit katarskou suverenitu.

V současné době se Saudská Arábie zasazuje o vyřešení sporu, neboť se snaží zmírnit kritiku své politiky ze strany nově zvoleného amerického prezidenta Joea Bidena, píše dále Reuters, neboť Biden slíbil, že jeho postoje k Saúdům budou „pevnější“.

Uplynulou neděli se konalo virtuální jednání ministrů zahraničí Rady pro spolupráci v Perském zálivu, které mělo připravit půdu pro lednový summit Rady. Nedělního jednání se zúčastnili ministři zahraničí Saúdské Arábie, SAE, Kuvajtu, Ománu a Bahrajnu, Katar zastupoval ministr zahraničních věcí Sultán bin Sád Al Murajchí. Z jednání ale nevyplynulo, zda byla dohoda zajištěna.

„Rozhovory o konečné dohodě probíhají, stále se na ní pracuje,“ řekl agentuře Reuters jeden z představitelů Perského zálivu.

Očekává se ale, že nadcházející summit dospěje k dohodě, která by mohla vyústit v soubor zásad pro jednání, nebo dosáhnout konkrétnějšího kroku spočívajícího ve znovuotevření vzdušného prostoru Kataru. Katar však Kuvajtu a Spojeným státům, které figurují jako prostředníci sporu, sdělil, že jakékoli řešení by mělo být založeno na vzájemném respektu.

Dohá dostala od svých sousedů 13 požadavků – od uzavření televize Al-Džazíra a uzavření turecké základny až po přerušení vazeb na Muslimské bratrstvo a oslabení vazeb s Íránem, připomíná Reuters.

Saúdskoarabský ministr zahraničí princ Fajsal bin Farhán Saúd v prosinci řekl, že vyřešení sporu s Katarem se zdá být „na dosah“ poté, co Kuvajt oznámil pokrok směrem k ukončení sporu.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.