Británie a Turecko podepsaly novou obchodní dohodu

Nově dosažená dohoda s Tureckem je prý jen přípravou pro ambicióznější obchodní smlouvu.

Velká Británie přiřadila Turecko k seznamu zemí, se kterými uzavřela po odchodu z Evropské unie obchodní dohodu. Dohoda byla oznámena v úterý 29. prosince, má hodnotu 20,5 miliard eur a „staví základy“ pro budoucí komplexnější dohodu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan před podpisem prohlásil, že se má jednat o „naši nejdůležitější dohodu od dohody o celní unii“, kterou Turecko uzavřelo s EU v roce 1995.

Vyjednávání obchodních podmínek s Tureckem mohlo být dokončeno až po uzavření dohody Londýna a Bruselu právě proto, že Turecko má platnou dohodu o celní unii s EU.

Podle slov britské ministryně obchodu Liz Trussové je nově dosažená dohoda s Tureckem jen přípravou pro ambicióznější obchodní smlouvu, kterou chce Londýn uzavřít v blízké budoucnosti.

Podle dohody budou zachována preferenční cla pro 7 600 podniků ve Spojeném království, které vyvážejí zboží do Turecka, čímž budou také chráněny dodavatelské řetězce pro výrobce automobilů se sídlem v Británii. Americký automobilový gigant Ford oznámení uvítal a Stuart Rowley, evropský prezident firmy Ford, je označil za „mimořádně významné“.

Velká Británie od roku 2016, kdy se rozhodla opustit EU, již podepsala obchodní dohody s 62 zeměmi.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.