Ankara a Washington budou v pracovní skupině jednat o S-400 a sankcích

Rozhovory o založení společné pracovní skupiny potvrdil turecký ministr zahraničí. Ankara předtím USA slibovala “odvetu” za sankce.

Turecko a USA zahájily podle středečních slov tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavusoğlua rozhovory o založení společné pracovní skupiny, která se bude zabývat tureckým nákupem ruského protiraketového systému S-400 a následnými americkými sankcemi vůči Turecku.

Çavusoğlu na středeční tiskové konference řekl, že pracovní skupina ještě nebyla vytvořena, ale již začalo oslovování odborníků.

Administrativa končícího prezidenta Donalda Trumpa uvalila v polovině prosince na Turecko, které je členským státem NATO, sankce v souvislosti s nákupem ruského systému S-400. Nákup USA dlouhodobě kritizují a Ankara jej realizovala i přes varování z Washingtonu, který ruský systém chápe jako „ohrožení americké vojenské technologie a personálu“, jak řekl ministr zahraničí USA Mike Pompeo.

USA již dříve v této souvislosti ukončily spolupráci s Tureckem na vývoji bojových letadel F-35 i na výcvikovém programu.

Prosincové sankce se zaměřily na tureckou agenturu pro nákup zbraní Defence Industries, na jejího šéfa Ismara Demira a další tři úředníky. Sankce blokují jakýkoliv majetek představitelů agentury, který je pod americkou jurisdikcí, a zakazují jim vstup na území USA, zahrnují také zákaz exportních licencí a půjček této agentuře. Turecko na sankce reagovalo slibem odvety a apelovalo na USA, aby svoje neférové rozhodnutí znovu zvážily.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.