Vztahy USA a Ruska se nezlepší. Hlavně ať se ještě víc nezhorší!

Vítězstvím bude, pokud se vztahy mezi oběma zeměmi povede přenést ze stavu chaotického rozpadu k organizovanější a méně nebezpečné degradaci.

Zlepšení vztahů mezi Ruskem a USA nelze očekávat, hlavní ale je, aby se silně nezhoršily, napsaly ruské noviny Vědomosti v samém závěru roku 2020 na téma budoucnosti vztahů USA a Ruska.

V článku jsou citována slova Vladimira Kurojedova, velitele ruské flotily ze začátku 21. století, který tehdy svůj úkol v čele námořnictva nazval zastavením „neřízeného regresu“ a přechodem k „plánovanému regresu“ s perspektivou „plánovaného pokroku“. Bohužel se přesně tak dají charakterizovat i vyhlídky ve vztazích mezi USA a Ruskem v blízké budoucnosti, píše list. Vítězstvím bude, pokud se vztahy mezi oběma zeměmi povede přenést z chaotického rozpadu k organizovanější a méně nebezpečné degradaci.

Většina komentátorů předpokládá, že Bidenova administrativa bude silněji kritizovat Rusko za porušování lidských práv a bude se snažit oslovit Rusy podporou opozice. Tedy tím, co v Rusku, ale i v USA, nazývají cizím vměšováním se do vnitřních záležitostí. Je také pravděpodobné, že v rámci ladění vztahů mezi USA a EU bude tato role delegována na Brusel, což zhorší i vztahy Ruska a EU. Pravděpodobné jsou také nové sankce v souvislosti s případem Navalného.

USA se nejspíš vynasnaží postavit se Rusku v postsovětském prostoru (zapojením Ukrajiny) a snad i na Blízkém východě (v Sýrii). Obě země si nemají co nabídnout ani v otázce klimatu nebo v boji s pandemií, kde nelze čekat spolupráci.

Signály přechodu k řízené konfrontaci se ukazují například kolem dohody o kontrole jaderných zbraní Nový START, která musí být prodloužena do února roku 2021. Pokud se to nepovede, lze očekávat další degradaci vzájemných vztahů. Důležitým faktorem je plynovod Severní proud 2, píše deník. Demokraté v USA by plynovod chtěli zničit, ale je možné, že k tomu nepřistoupí kvůli vztahům s Německem, nejsilnější zemi EU.

Je také možné, že Bidenova administrativa diplomatické vztahy mezi USA a Ruskem znormalizuje, není však reálné očekávat v roce 2021 osobní setkání Joe Bidena a Vladimira Putina. Každopádně nelze předpokládat, že se změnou vlády v USA by se vztahy s Ruskem mohly zlepšit, míní Vědomosti. Podle deníku vše závisí na výměně elit v USA i v Rusku, ke které však nedojde dříve než v roce 2024. Může se ale stát, že ani nové elity nedokážou situaci změnit, že Rusko i nadále nebude mít pro USA jinou hodnotu než jako „země-strašák“ – což samozřejmě bude mít odpovídající důsledky pro ruskou politiku.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.