Senátní volby v Georgii rozhodnou o politickém osudu Bidenova prezidentství

V Georgii, která doposud byla republikánskou baštou, se dnes hraje o kontrolu nad Senátem.

Senátní volby ve státě Georgia rozhodnou v úterý osud politické agendy nového prezidenta Joe Bidena, protože na jejich výsledku bude záviset, kdo získá kontrolu nad Senátem, druhou komorovou parlamentu USA, informuje Reuters.

Význam senátních voleb v tomto jižním státě USA podtrhla pondělní návštěva prezidenta Donalda Trumpa i zvoleného prezidenta Joe Bidena. Oba politici se tak zúčastnili místní volební kampaně.

Republikáni zde obhajují těsnou kontrolu nad Senátem. Znovuzvolení alespoň jednoho ze dvou stávajících senátorů, Davida Perdue a Kelly Loefflerové, bude znamenat, že Trumpovi republikáni budou mít možnost prakticky blokovat Bidenovy ambiciózní politické cíle. V případě, že by byli zvoleni demokratičtí kandidáti, situace v Senátu by se změnila na 50 ku 50 s budoucí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou jako „jazýčkem na vahách“.

Proti republikánským kandidátům demokraté postavili Jona Ossoffa, filmaře, a reverenda Raphaela Warnocka. Bidenovo těsné listopadové volební vítězství v prezidentských volbách učinilo z Georgie, z dosavadní bašty republikánů, nové bitevní pole americké politiky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.