Spory mezi premiérem a expremiérem by mohly položit italskou vládu

Dlouhodobé napětí mezi premiérem Contem a expremiérem Renzim dostalo podobu otevřeného konfliktu.

Italský premiér Giuseppe Conte čelí v tomto týdnu střetu se svým koaličním partnerem a bývalým premiérem Matteem Renzim. Střet by mohl vést k rozpadu vlády v době, kdy se Itálie snaží zvládnout pandemii nemoci covid-19, informovala agentura Reuters.

Vztahy mezi oběma politiky jsou dlouhodobě napjaté, ale v posledních týdnech se výrazně zhoršily. Renzi totiž požadoval radikální změnu plánů pro restart italské ekonomiky a zároveň žádal, aby mu premiér podstoupil kontrolu nad tajnými službami. Conte tlaku koaličního partnera odolal, prohlásil, že je připraven Renzimu čelit v parlamentu a vyzval ho, aby opustil vládní koalici, což vyvolalo další špatně načasovanou vládní krizi.

Renzi výzvě nevyhověl. Bývalý premiér stojí od roku 2019 v čele politické strany Italia Viva, která svými 30 poslanci podporovala koaliční vládu Hnutí pěti hvězd a Demokratické strany (jejímž předsedou Renzi v minulosti byl). V Conteho vládě má strana domluvena dvě ministerská křesla.

Spor by mohl podle očekávání vyvrcholit na zasedání italské vlády 7. ledna. Premiér Conte hodlá požádat ministry, aby podpořili jeho plán hospodářské obnovy. Pokud by dva ministři Italia Viva odmítli, premiér by se obrátil na parlament a začal by pracovat na novém vládním konsenzu.

Hnutí pěti hvězd a středolevá Demokratická strana (PD) doposud naléhaly na zdrženlivost. Zdálo se, že na případný střet s Renzim rezignují. Renziho malé politické uskupení má nyní jen asi 3% podporu voličů a snaží se získat silnější politickou identitu.

Pokud v důsledku sporu současná vláda padne, mohly by se koaliční strany snažit vypracovat nový pakt a dohodnout se na novém týmu ministrů se současným premiérem či bez něj. V případě neúspěchu by se italský prezident mohl pokusit sestavit vládu národní jednoty, aby čelila zdravotní a hospodářské krizi. V případě, že vše selže, na pořadu dne jsou předčasné parlamentní volby, které by se konaly o dva roky dříve.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.