Biden chce jednat s Ruskem o kontrole jaderných zbraní a dohodě New START

Kontrola jaderných zbraní a strategické stability je jednou z oblastí, ve kterých USA a Rusko mohou spolupracovat.

Jack Sullivan, budoucí prezidentský poradce pro národní bezpečnost, potvrdil, že po své inauguraci se Joe Biden bude věnovat otázce dohody o kontrole jaderných zbraní New START, napsaly ruské noviny Gazeta.

Sullivan považuje právě kontrolu jaderných zbraní a strategické stability za jednou z oblastí, ve kterých USA a Rusko mohou spolupracovat. Podle citace novin New York Times Sullivan potvrdil, že tématem bude „možnost prodloužení“ dohody.

Podle informací novin Wall Street Journal zvažuje Joe Biden možnost omezit program vývoje jaderných zbraní, pro který se v současnosti počítá s výdaji ve výši asi 1,2 bilionu dolarů. Biden ostatně během své prezidentské volební kampaně vyjadřoval připravenost tyto výdaje seškrtat. Podle zdrojů z nastupující administrativy však bude i nadále kladen důraz na modernizaci zařízení k zadržení jaderného útoku, ale vynaložené prostředky se i zde mají snížit.

Dohoda New START je poslední velkou dohodou o omezování a kontrole jaderných zbraní mezi USA a Ruskem. Její platnost končí v únoru letošního roku, ale americká a ruská strana zatím nezačaly jednat o dohodě nové. Ruský prezident Vladimir Putin v prosinci 2020 navrhnul prodloužit platnost dohody beze změn o dalších pět let.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.