Merkelová se nebrání produkci ruské vakcíny v EU

Kancléřka Merkelová sdělila ruskému prezidentovi Putinovi, že je „otevřená myšlence“ využít evropské výrobní kapacity ke zvýšení produkce ruské vakcíny Sputnik V.

Ve středu na tiskové konferenci německé vlády zástupkyně mluvčí Ulrike Demmerová uvedla, že Merkelová řekla Vladimiru Putinovi, „že je otevřená myšlence bilaterální spolupráce za účelem využití evropských výrobních kapacit [pro ruskou vakcínu]“, informoval web Politico.

Nejdříve musí ovšem dát Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA – European Medicines Agency) souhlas s vakcínou Sputnik V.

Nabídka Merkelové přichází navzdory výraznému zhoršení vztahů Německa a EU s Ruskem po otravě vůdce ruské opozice Alexeje Navalného.

Mluvčí německého ministerstva zdravotnictví Sebastian Gülde uvedl, že potenciální výroba ruské vakcíny v EU již byla projednána ministrem zdravotnictví Jensem Spahnem a jeho ruským protějškem. „Jakmile bude žádost o schválení předložena agentuře EMA, bude také přezkoumána,“ uvedl Gülde.

Ceny vakcín proti covidu-19 v dolarech (stav k 1. prosinci 2020, studie nebyly dosud uzavřeny, ceny se mohou změnit). Zdroj: Statista. Účinnost vakcín v % je graficky znázorněna zde (stav v listopadu 2020.)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.