Saúdská Arábie a další země normalizovaly vztahy s Katarem

Na samém začátku ledna se podařilo dosáhnout dohody. Kataru se po třech letech blokády otevřel letecký i námořní prostor Saúdské Arábie.

Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty, Bahrajn i Egypt po jednání summitu Rady pro spolupráci arabských států Zálivu obnovily svoje diplomatické i dopravní vztahy s Katarem. Blokáda Kuvajtu ze strany jeho arabských sousedů trvala od roku 2017, kdy tyto země Katar obvinily z podpory islámských militantů. Obnovení vztahů a ukončení blokády přinese hospodářské výhody, míní analytici.

Diplomatický průlom byl dosažen v pondělí 4. ledna a dohoda podepsána 5. ledna, načež následně Saudská Arábie otevřela svůj vzdušný i námořní prostor pro katarská letadla a lodě. Pro katarské společnosti už jen tento krok bude znamenat, že ušetří na palivu a budou mít zjednodušenou logistiku. Výhody bude mít například letecká společnost Kataru Qatar Airways, které od roku 2017 (kdy jim Saúdská Arábie uzavřela svůj vzdušný prostor) musely narychlo změnit trasy pro své letecké linky a využít vzdušného prostoru Íránu.

Analytici jsou toho mínění, že obnovení vztahů a jejich normalizace pomůže celkově regionální i katarské ekonomice. V případě katarského hospodářství se například čeká zlepšení v sektoru, který není závislý na ropě, i když tříletou blokádu dovedla země přežít právě díky svému ropnému bohatství. V roce 2022 by Katar měl hostit mistrovství světa ve fotbale, takže v tomto ohledu byla normalizace vztahů a ukončení blokády se sousedy pro Katar důležitým krokem, který umožní například cesty fotbalových fanoušků ze Saúdské Arábie.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.