USA kritizují digitální daň, kterou vedle Francie zavedly také Indie, Itálie a Turecko

Americká strana vidí digitální daně jako diskriminační krok vůči americkým firmám. Hrozí odvetnými cly.

Spojené státy americké kritizovaly Indii, Itálii a Turecko za digitální daně. Úřad obchodního reprezentanta USA tvrdí, že digitální daně diskriminují americké firmy a otevírají cestu ke clům jako odvetnému prostředku.

Úřad provádí několik šetření v sekci 301, která se týká digitálních daní. Jeho závěry by mohly vést k uvalení sankcí ještě před tím, než Donald Trump opustí úřad. Jedním z šetření, které se chýlilo ke konci, bylo vyšetřování Francie, která digitální daň už zavedla. Případná odvetná americká cla vůči Francii se přitom měla týkat francouzské kosmetiky (25 % clo), kabelek a dalších dovozů do USA v hodnotě asi 1,3 miliardy dolarů. Zavedení těchto cel bylo ale v polovině prvního lednového týdne nejasné vzhledem ke špatné komunikaci s americkou Celní a hraniční ochranou.

Úřad obchodního reprezentanta USA došel nicméně k názoru, že digitální daně, které se týkají aktivit firem jako jsou Google, Facebook, Apple a Amazon, diskriminují tyto americké firmy. Konkrétně se mělo jednat o digitální daně zavedené vládami Francie, Itálie, Indie a Turecka. Italská, indická a turecká digitální daň je podle americké strany „nerozumná“, protože je nekonzistentní s principy mezinárodního zdanění.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.