Kdo bude příštím německým kancléřem?

Letos na podzim se v Německu uskuteční volby do Spolkového sněmu. Kdo převezme žezlo po Merkelové?

Angela Merkelová je spolkovou kancléřkou od 22. listopadu 2005. Její funkční období pravděpodobně skončí v roce 2021 s novým osazenstvem Spolkového sněmu několik týdnů po příštích Spolkových volbách, které se budou konat v září 2021. V té době bude kancléřkou už 16 let. Proti obnovené kandidatuře Merkelové na nejvyšší úrovni hovoří také její věk.

Zatímco se zahraniční prezidenti/premiéři střídali, Merkelová byla stálicí ve své funkci kancléřky a zažila tyto vrcholné představitele:

Markus Söder jako favorit

Měl by být Markus Söder (CSU) příštím spolkovým kancléřem? Podle Němců by měl Söder kandidovat ve Spolkových volbách v roce 2021. Podle aktuálního průzkumu YouGov z 5. ledna 2021 mezi dvěma tisíci respondenty by 26 % s největší pravděpodobností po Merkelové chtělo jako kancléře bavorského předsedu vlády. Friedricha Merze (CDU) si na druhou stranu může představit jako kancléře jen 8 % Němců.

Na třetím místě je kandidát SPD Olaf Scholz s 5 %. Následují Robert Habeck (4 %), Armin Laschet, Norbert RöttgenAnnalena Baerbocková (po 3 %). 26 % dotázaných by si žádného z navrhovaných politiků ze seznamu nevybralo a 21 % neví.

Během pandemie si Söder výrazně získal popularitu. V současném politickém barometru ZDF z prosince 2020 se Söder a Olaf Scholz umístili na třetím místě mezi nejpopulárnějšími vrcholnými politiky za Angelou Merkelovou (CDU) a Jensem Spahnem (CDU).

Zdroj: Statista.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.