Bitcoin: mánie, nebo nové zlato?

Byl nedávný exponenciální růst ceny bitcoinu další známkou spekulativní mánie na trzích?

Merryn Sommerset Webbová v článku pro Financial Times rozebrala postavení bitcoinu a jako šéfredaktorka MoneyWeek přidala i pár tipů na investice.

Webbová na začátku článku připomíná, že od března minulého roku se cena bitcoinu zvýšila osmkrát, stál tehdy 5000 dolarů, nyní se dostal na více než 40 000 dolarů. Pro ty, kteří bitcoin drží, je to skvělá zpráva, ale ostatní účastníci finančních trhů jsou poněkud v rozpacích.

Koupit, nebo prodávat? Je exponenciální růst ceny bitcoinu další známkou spekulativní mánie na trzích, přelivem z technologických firem v USA, které jsou tak nadhodnocené, že se nakonec může ukázat, že žádnou hodnotu nemají?

Vezměte si takovou Teslu, která vlastně žádná auta nemá.

A co zlato, proč ho lidé drží? Když roste inflace, chcete mít něco, nějaké aktivum, které vás proti ní zajistí. Něco, co nemůže být znehodnoceno měnovou politikou. V době velmi nízkých úrokových sazeb je to téma ještě důležitější. Pokud vlády budou využívat nízké úrokové sazby, aby snížily svůj vysoký dluh, pak lze očekávat úprk k „bezpečnému aktivu.“ Dříve jím byly vládní dluhopisy, ale to už dnes neplatí.

Ale máme tu zlato, které už 3000 let slouží jako ochrana kupní síly. Od roku 2018 vzrostla jeho cena o 40 %. Webbová přiznává, že sama zlatu fandí a že ho drží velké množství. Jenže, co když je bitcoin lepší než zlato? Manažeři SkyBridge Bitcoin Fund si to myslí zcela jistě. Nabídka zlata není úplně strnulá, roste o více než 1 % ročně. Také se obtížněji skladuje, může nastat problém s přepravou a může být celkem snadno zkonfiskováno.

Bitcoin je jiný. Jeho nabídka je neelastická a omezená. Přeposílat ho je snadné, jako email. Je odolný, není závislý na žádné vládě a dá se dělit (Webbová sama uvádí, že vlastní zlomeček bitcoinu). Transakce s ním probíhají permanentně a vláda, ani jiná instituce, je nemůže vymazat. Představuje také generační změnu, jak říká SkyBridge, mladí lidé nebudou držet něco tak konzervativního jako je zlato.

Také další investoři vidí bitcoin jako možnost diverzifikace portfolia. Ve Velké Británii to byl investiční manažer Jonathan Ruffer, kdo vyvolal příklonem k bitcoinu pozdvižení. Bitcoin podle něj dobře kombinuje výhody technologií a zlata, a také odpovídá době vzteku na vlády, rostoucího obřího dluhu a extrémní monetární politiky.

K porovnání: velikost zlatého trhu je asi 12 bilionů dolarů. JP Morgan odhadoval cenu až 146 000 dolarů za bitcoin a další se předhánějí v odhadech, kdy „sky is the limit“, neboli není žádná horní hranice, kam se bitcoin může dostat. Jedna věc je, jestli bude bitcoin „jen“ tím aktivem, které narušuje panování zlata, nebo jestli se stane skutečně platebním prostředkem.

Před rokem by tohle znělo jako totální nesmysl, přesto dnes vidíme i institucionální investory měnit svou strategii (dávejte si pozor na svůj penzijní fond, nabádá Webbová).

A teď zpátky na zem. Bitcoin už si prošel ledasčím. Vlády ho zatím nezakázaly. Je institucionálně uznávanější, což znamená, že jeho zákaz je v budoucnu méně pravděpodobný. Drží si svůj status kryptoměny.

Jenže nic z toho mu nedává skutečnou hodnotu. Aby ji získal, nestačí, že je omezený množstvím, z čehož jsou jeho fandové tak nadšení, píše Webbová. Potřebuje více aktivních investorů, hlubší a likvidnější trh (kvůli volatilitě se obchoduje jen malá část bitcoinů).

Potřebuje také, aby byl akceptován více lidmi. Může se to stát, i já si ještě “kousek” bitcoinu koupím, přiznává Webbová.

Jenže euforický růst ceny bitcoinu během posledních týdnů znamená jenom jednu jedinou věc – mánii, tvrdí autorka. Na sociálních sítích probíhá vůči kritikům bitcoinu hysterická kritika. Nu, ten vývoj bude pro znalce bublin jistě povědomý.

Webbová nakonec dává své investiční tipy. Na prvním místě je pro autorku v případě hedgingu proti inflaci zlato, a to už jen proto, že není nové. Vzhledem k obavám z příštích let považuje za dobré mít v investičním portfoliu i něco, co se osvědčilo déle, než je život mileniálů. Při promýšlení svých investic se ale Webbová chce poučit i ze zkušenosti bitcoinu, která ukázala, že pokud rostoucí poptávka narazí na fixní nabídku, výsledkem je rostoucí cena, takže Webbová navýší svou držbu komodit. S oživením ekonomik možná nevzrostou osmkrát, ale dynamika by měla být podobná jako u bitcoinu, končí Webbová.

Další aktuální informace:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.