Podpora členství v NATO mezi Švédy roste

Během posledních let se odpor Švédů ke členství v NATO snížil a členství má podporu i na straně politické opozice.

Ve Švédsku roste podpora členství země v NATO, i když podíl podporovatelů a odpůrců členství je vyrovnaný, informoval Euractiv o průzkumu veřejného mínění švédských novin Dagens Nyheret. Podle průzkumu je celkem 33 % dotázaných pro členství země v NATO, proti je celkem 35 % a podobný počet respondentů je nerozhodnutých.

Před pěti lety bylo proti vstupu do NATO 50 % dotázaných Švédů, v posledních letech ale odpor vůči členství v Severoatlantické alianci mezi Švédy oslabuje.

V prosinci uplynulého roku se druhá nejsilnější opoziční strana Švédští demokraté přidala v pohledu na členství k postojům dalších opozičních stran (Umírněných, Strany středu a křesťanských demokratů), takže případný vstup do NATO by momentálně podporovala většina švédských poslanců.

Ministryně zahraničí Anna Lindeová (za sociální demokracii) však tzv. „možnost NATO“ odmítla, protože podle ní není v zájmu Švédska. Navíc se stala zdrojem pochybností o bezpečnostní a zahraniční politice země. Lindeová řekla na bezpečnostní konferenci, že Švédsko zůstane blízkým partnerem NATO, ale dál si udrží pozice nezúčastněné země.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.