Důvěra ve vlády, média i byznys se celosvětově drolí

Nový průzkum veřejného mínění ukazuje, že pokles důvěry v instituce je celosvětový problém.

Důvěra ve vlády, představitele byznysu i média se snižuje, zjistil nový globální průzkum veřejného mínění The Edelman Trust Barometer, který dvě desítky let sleduje důvěru několika tisíc lidí v jádrové instituce. Nyní průzkum ukazuje, že celkem 57 % lidí míní, že politici, představitelé byznysu a média šíří falešné informace nebo přehánějí.

Průzkum se zaměřil na volební zvyky a na mediální prostředí respondentů. Ukázalo se, že mezi lidmi, kteří se spoléhají na sociální média panuje větší nedůvěra k očkování.

Podle Richarda Edelmana, který představuje společnost, realizující průzkum, ukázalo obsazení Kapitolu ve Washingtonu a fakt, že jen jedena třetina lidí se chce dát očkovat je důsledkem špatných informací (rozdíl mezi misinformationdezinformacemi). Konkrétně průzkum říká, že jenom 33 % dotázaných z celkem 27 zemí se chce nechat očkovat proti koronaviru co nejdříve. Dalších 31 % míní, že se naočkuje během jednoho roku.

Během roku poklesla počáteční důvěra ve vlády, ukázal průzkum dále. Celkově důvěra ve vlády poklesla rekordně, z květnových 65 % na 53 % na konci roku 2020. Velmi silný propad důvěry zaznamenaly země jako Velká Británie, Jižní Korea nebo Čína.

Důvěra v média, jejíž pokles byl patrný už během roku 2019, se ještě více snížila. Tradiční média ztratila dalších 8 %, i když jim stále důvěřuje více lidí než sociálním médiím (v případě tradičních médií vyjádřilo důvěru 53 % lidí, v případě sociálních sítí jenom 35 %). Zvláště vysoká míra nedůvěry v média byla zaznamenána v zemích jako Japonsko, Itálie nebo Argentina.

Ve Spojených státech mají voliči Joe Bidena sklon více důvěřovat médiím – 63 % z nich tradičním médiím důvěřuje. V případě voličů Donalda Trumpa jde jenom o 21 %.

Relativně lépe se dařilo v průzkumu představitelům byznysu, kterým důvěřuje více lidí, něž vládám a médiím (ve srovnání), i když i oni jsou považováni za šiřitele falešných zpráv a přehánění. Celkem 9 z 10 dotázaných by si přálo, aby ředitelé firem hovořili o dopadech pandemie, o společenských a pracovních problémech. Celkem dvě třetiny očekávají, že zastoupí vládu při řešení problémů, ukázal průzkum.

Průzkum se konal na přelomu října a listopadu 2020 mezi celkem 33 tisíci respondenty.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.