Gazprom ztrácí monopol – trh s plynem v jihovýchodní Evropě je v pohybu

Tři události na přelomu roku budou mít dlouhodobý dopad na podnikání Gazpromu v jihovýchodní Evropě s dopady na celý trh EU. Kdo jsou vítězové, kdo poražení?

Na přelomu roku došlo na trhu s plynem v jižní Evropě ke třem významným událostem, z nichž některé měly dalekosáhlé důsledky. 1. ledna vydal srbský prezident Aleksandar Vučić počáteční signál: jeho zemi bude nyní dodáván ruský plyn novou cestou – přes Bulharsko plynovodem Balkan Stream, odnoží plynovodu Turkish Stream, informuje Deutsche Welle.

Jen o několik hodin dříve, před Novým rokem, byly do Bulharska zahájeny dodávky plynu z Ázerbájdžánu prostřednictvím Transadriatického plynovodu (TAP), který byl dokončen před několika týdny (psali jsme zde).

Bulharský premiér Bojko Borisov také na Nový rok během návštěvy kompresorové stanice na hranici s Řeckem zdůraznil: „Od dnešního dne dojde k úplné diverzifikaci!“ Ve skutečnosti oznámil konec monopolu Gazpromu na bulharském trhu.

Třetí novoroční akcí bylo komerční zprovoznění nového plovoucího terminálu pro zkapalněný zemní plyn (LNG) u chorvatského ostrova Krk. Tanker přivezl americký LNG, ten byl upraven a načerpán do potrubní sítě země, která je zase napojena na evropskou síť. Chorvatsko tak diverzifikuje své dodavatele – dosud téměř výhradně dodávané společností Gazprom. Kromě toho může země nyní působit jako vývozce plynu, například do Maďarska a na Ukrajinu.

Kapacita chorvatského terminálu LNG, který je nyní v provozu, je 2,6 miliardy kubických metrů ročně. Teoreticky by Chorvatsko mohlo téměř přes noc ukončit spolupráci s Gazpromem, ale je to nepravděpodobné. Je však možné, že množství objednaného plynu v Rusku výrazně poklesne.

Maďarsko je pro Gazprom velmi důležitým prodejním trhem. V roce 2019 se tam prodalo 11,26 miliardy kubických metrů plynu. Většina plynu, který Rusko zamýšlí čerpat do Evropy prostřednictvím druhého úseku plynovodu Turkish Stream s kapacitou 15,75 miliardy kubických metrů, má proudit do Maďarska a odtud do Rakouska, kde se nachází plynový uzel Baumgarten, který je důležitý pro ruský vývoz.

Zahájení takzvaného Jižního plynového koridoru (SGC – Southern Gas Corridor) znamená, že ruská skupina také ztrácí svou monopolní pozici v Bulharsku a bude čelit zvýšené konkurenci v Řecku a Itálii.

TAP má kapacitu 10 miliard kubických metrů ročně, z toho 8 miliard je určeno pro Itálii, hlavního spotřebitele ázerbájdžánského zemního plynu v EU. Pro Gazprom je Itálie po Německu druhým nejdůležitějším trhem v EU. V roce 2019 tam společnost dodala 22,1 miliardy kubických metrů plynu. Teoreticky, jakmile TAP vstoupí do provozu, poptávka po plynu z Ruska by mohla klesnout přibližně o třetinu.

Na pozadí těchto zásadních posunů na trhu s plynem v jihovýchodní Evropě se připojení Srbska k plynovodu Balkan Stream jeví pouze jako změna trasy dodávek ruského plynu na tento relativně malý trh. Srbsko dostávalo plyn z Ukrajiny a Maďarska. Nyní, rok po oficiálním uvedení tureckého proudu do provozu, bude ruský plyn proudit přes dno Černého moře, poté přes Turecko a Bulharsko do Srbska.

Země podle ruské tiskové agentury Interfax bude mít prospěch ze změněné trasy a poplatků za přepravu, protože cena ruského plynu klesne z 240 na 155 dolarů za tisíc metrů krychlových. Současně však Gazprom stále nedokončil strategický úkol, který mu uložil Kreml: úplně ukončit tranzit plynu přes Ukrajinu.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.