Biden posílí vojenskou podporu Ukrajiny

Nová administrativa zřejmě poskytne Ukrajině další vojenskou podporu, včetně „letálních“ zbraní.

Nová administrativa Joe Bidena počítá s posílením „ekonomické a vojenské podpory“ Ukrajiny, napsaly ruské noviny Nězavisimaja gazeta. Podporu nedostane jenom Ukrajina, ale také další země postsovětského prostoru, které mají konfrontační vztahy s Ruskem. Biden přislíbil, že USA poskytnou Ukrajině další „letální“ zbraně.

Spojené státy už Ukrajině poskytly své zbraně v uplynulých letech. Konktrétně mezi roky 2018-2020 bylo z USA Ukrajině dodáno asi 200 kusů raket komplexu Javelin, což jsou moderní protitankové rakety. Tyto komplexy jsou umístěny v Chersonské oblasti a na Donbase, tj.  míří na Rusko. Vedle toho v oblasti Černého moře, v blízkosti Krymu, využívá ukrajinské námořnictvo dva americké hlídkové kutry Island, na kterých mohou být umístěny protilodní rakety a další výbava. Vedle toho USA poskytnou Ukrajině 16 nejmodernějších hlídkových kutrů Mark VI, z nichž šest už je připraveno k předání. Jde o americkou podporu obrany Ukrajiny. Dalších 10 kutrů si Ukrajina musí pořídit ze svého obranného rozpočtu. Celková cena je 600 milionů dolarů.

Oficiální informace Pentagonu uvádějí, že kutry Mark VI jsou vybaveny dvěma automatickými děly a granátomety. Existuje také možnost zde umístit rakety typu BGM-176B Griffin. Ukrajina a USA provádějí každoroční společná cvičení, včetně námořních manévrů s názvem Sea Breeze v Černém moři. Východní hranice Ukrajiny je pravidelně patrolována strategickými bombardéry a také rozvědnými letadly. Vedle toho v ukrajinské armádě působí američtí poradci. Například v roce 2020 navštívili členové elitní námořní pěchoty USA oblast fronty na Donbase.

Nová administrativa zřejmě podporu posílí. Donald Trump využíval zmražení vojenské pomoci Ukrajině k vnitropolitickým bojům. Demokraté ale dovedli prosadit vojenskou podporu Ukrajiny do rozpočtu USA na rok 2021. Celkově má rozpočet USA na rok 2021 vyčleněno o 25 milionů dolarů více na nákup „letálních zbraní“, celá finanční vojenská pomoc pro Ukrajinu čítá 250 milionů dolarů.

Článek upozorňuje na osobní motivace Bidena ve vztahu v ukrajinské politice. Jednak byl za Ukrajinu odpovědný jako viceprezident, jednak byl vtažen do skandálu, který se Ukrajiny a obchodů jeho syna Huntera týkal. Vedle toho se také připomíná, že Biden si zvolil za možného šéfa CIA bývalého velvyslance v Moskvě, Williama Burnse, který sdílí s Bidenem stejné názory. Burns hovoří dobře rusky. Dříve pracoval také v oblasti vztahů s Balkánem a Blízkým východem. Jako poradce Bidena by měl také působit další člověk Obamovy éry, který se v poslední době věnuje především otázkám Ukrajiny, Ruska a Eurasie, Mike Carpenter. Carpenter patří k těm, kteří míní, že USA musejí dál vojensky podporovat Ukrajinu, „protože Kreml pokračuje ve vedení pozemní války na Donbase“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.