Itálie se nerozhodne pro „populistickou“ odpověď na současnou politickou krizi, říká bývalá ministryně

Rozdíly v tom, jak utratit prostředky z Fondu obnovy, vedly Renziho k tomu, že stáhl svoji podporu vládě a způsobil rezignaci dvou ministryň.

Itálie čelí nové politické nejistotě poté, co bývalý předseda vlády Matteo Renzi přestal podporovat současnou koaliční vládu (psali jsme zde). Jeho malá strana (Italia Viva) podpořila Hnutí pěti hvězd a Demokratickou stranu – dvě proevropské strany, které jsou u moci od léta 2019, informuje CNBC.

Rezignace na ministerských postech se týkala Eleny Bonettiové, bývalé ministryni pro rodinu a rovné příležitosti a Teresy Bellanovaové (stála v čele ministerstva zemědělství), která na svém facebookovém profilu uvedla, že „to nebylo snadné rozhodnutí, protože zastávat ministerský post je velká pocta a udělala jsem to se vší možnou angažovaností“.

„To, co nejsme ochotni udělat, je uzavřít spojenectví s populistickou protievropskou pravicovou vládou,“ uvedla Bonettiová pro CNBC, když byla dotázána na možné vládní formace.

Aliance tří stran měla zásadní význam pro to, aby se antievropští politici nedostali do vlády během předchozí politické krize v létě roku 2019. „Věříme, že budoucí vyhlídky Itálie musíme pevně zasadit do evropského kontextu. Nebudou tedy učiněna žádná populistická ani protievropská rozhodnutí,“ řekla Bonettiová.

Italská politická krize však přichází v obzvláště náročné době, kdy počet infekcí covid-19 nevykazuje žádné známky zpomalení a ekonomické škody by mohly způsobit 10% pokles HDP pro rok 2020.

Existují tři hlavní možnosti řešení slepé uličky: nová koaliční vláda, možná s jiným předsedou vlády; vláda sestavená většinou lidmi bez politické příslušnosti, ale s klíčovými technickými znalostmi; nebo rychlé volby, kterým se vládní strany chtějí vyhnout.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.