Novým předsedou CDU se stal Armin Laschet

Armin Laschet vystřídá v čele CDU Annegret-Kramp Karrenbauerovou, která tuto funkci zastávala od prosince 2018. Volba musí být ještě formálně potvrzena.

Armin Laschet byl zvolen novým šéfem strany CDU v rozhodujících volbách proti Friedrichu Merzovi. Na digitální stranické konferenci křesťanských demokratů hlasovalo 991 ze 1001 delegátů. Laschetovi bylo uděleno 521 hlasů a Merzovi 466 hlasů, uvedla německá Tagesschau.

Laschet zmínil, že ve své funkci by měl zůstat generální tajemník CDU Paul Ziemiak. Merz a Norbert Röttgen poblahopřáli Laschetovi a také zdůraznili potřebu jednoty strany.

Laschet slibuje integraci

Laschet se ve svém proslovu představil jako muž rovnováhy, který by chtěl prosazovat centristický kurs. „Stále poslouchám, že člověk musí polarizovat, ale já říkám, že nemusí. Polarizace je snadná, to může dělat kdokoli,“ uvedl Laschet.

Spíše chce „integrovat, udržovat společnost pohromadě“. Pokud jde o chápání jeho role šéfa CDU, Laschet uvedl, že strana „nepotřebuje předsedu, ale kapitána týmu“.

Delegáti musí volbu potvrdit písemně, za tímto účelem zašlou písemné potvrzení své volby spolkové kanceláři CDU v Berlíně. Nový lídr strany má být oficiálně potvrzen 22. ledna.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Kasa Fue, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87487336

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.