EU chce zmenšit svou vazbu na dolar

Jde především o snížení zranitelnosti vůči USA, třeba v případě amerických sankcí vůči Íránu.Brusel míní vyslat varování globálním trhům, že jsou příliš vázány na dolar a že tato silná vazba představuje pro EU zranitelnost například, pokud USA uvalují sankce. Evropská komise má k tématu tzv. policy paper, který Financial Times viděly. Podle britských novin to ukazuje na míru frustrace z kroků Donalda Trumpa, který v případě sankcí využíval dolarové dominance.

Zejména jde o Írán, zde se prý projevuje, že EU nebyla schopna plně čelit Trumpovým sankcím vůči Íránu. Proto je potřeba mít „štít“, který bude EU chránit před uvalováním extrateritoriálních sankcí, které jsou nezákonné.

EU se prý více musí chovat jako velmoc, finanční i ekonomická. Nezáleží na tom, že Trump odchází, který tyto slabosti EU prý zdůraznil, píšou noviny FT.

EU měla velké problémy s vytvořením vlastní finanční infrastruktury, aby mohla obchodovat s Íránem. Je to prý velké poučení pro budoucna a EU musí být připravena, pokud nějaký externí subjekt bude takto narušovat její obchodní vztahy.

V dokumentu, který FT měli možnost pročíst, se ale nejedná jen o dolar a jeho dominantní postavení. Dalším strategickým tématem je také přejímání firem subjekty mimo EU. Zde je patrné, že se do popředí dostávají i důvody národní bezpečnosti.

Dalším cílem je podpořit mezinárodní postavení eura. V dokumentu se také píše o zranitelnosti světového finančního systému příliš vázaného na dolar. Dokument navrhuje způsoby, jak využívání eura posílit. Některé úvahy jdou až směrem k omezení dovozu ropy, která je klasicky kótována v dolarech a posílení zemního plynu či vodíku, kde prý lze uvažovat o cenách v eurech.

Znepokojující je prý také to, že EU je hodně závislá na investičních bankách, které nejsou z EU, i zde je prý potřeba posílit domácí trh a domácí bankovní sektor.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.