Norsko, země zaslíbená elektromobilitě

Pokud jste měli v posledních letech to potěšení navštívit Norsko, možná vás ohromily nejen úchvatné scenérie, ale také množství aut značky Tesla prohánějících se v ulicích Osla.

Bohatá skandinávská země, která byla po léta průkopníkem v oblasti elektrické mobility, dosáhla v roce 2020 významného milníku. Podle Norské silniční federace (OFV) představovaly elektromobily poprvé v loňském roce více než 50 % nových registrací osobních automobilů. Toto číslo ještě vzroste na 75 %, pokud jsou zahrnuty plug-in hybridy. Abychom si udělali představu: ve Spojených státech tvořila elektrická vozidla, včetně hybridů, méně než 2 % prodeje lehkých vozidel v roce 2019.

Proč je tedy Norsko tak daleko vpředu, pokud jde o elektrická vozidla? Jedná se o kombinaci politických opatření a bohatství země (ironicky získané z jejích obrovských zásob ropy). Norsko ukládá náročná dovozní cla a daně z registrace automobilů, což činí automobily výrazně dražšími než ve většině ostatních zemí. Tyto povinnosti u elektromobilů odpadají – Norsko účinně dotuje nákupy elektromobilů na úrovni, kterou by si jiné země nemohly dovolit. Přidejte k tomuto mixu parkování zdarma a přechod na elektromobil najednou vypadá jako lákavá nabídka.

Norský rozmach elektrických vozidel je pozoruhodnější díky skutečnosti, že elektřina v zemi pochází téměř výhradně z vodní energie. Takto je řízení elektromobilu v Norsku ještě čistší než v zemích silně závislých na uhlí.

Podíl elektromobilů v % na celkovém množství nově registrovaných osobních vozidel v Norsku. Zdroj: Statista.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.