Křehké vítězství italského premiéra

Italský premiér Giuseppe Conte jen tak tak přežil hlasování o důvěře. Nyní musí s křehkou menšinovou vládou pokračovat v řízení země postižené koronakrizí.

Nedávno jsme informovali (zdezde) o dlouhodobém napětí mezi premiérem Contem a expremiérem Matteou Renzim, které vyústilo do otevřeného konfliktu a bylo nutné hlasovat o důvěře vlády.

Po více než dvanáctihodinové debatě o důvěře dostal Giuseppe Conte zelenou i v Senátu. S pouhými 156 hlasy však šéfovi vlády stačila prostá většina. Nakonec k absolutní většině chybělo pět hlasů. To znamená, že Conte zůstává ve funkci, ale musí pokračovat ve spolupráci s menšinovou vládou, uvedla Tagesschau.

„Tato země si zaslouží kompaktní vládu, která se po celou dobu stará a pracuje výhradně pro dobro svých občanů,“ řekl v debatě před hlasováním Conte.

Itálie je zvyklá na slabé nebo menšinové vlády. Od roku 1946 měla země 29 premiérů a 66 vlád. Samotný Giuseppe Conte vládl s Hnutím 5 hvězdLegou Mattea Salviniho v období od června 2018 do září 2019 (o tehdejším dění jsme informovali zde, zde, zde, zde, zdezde), než vytvořil novou vládu s Hnutím 5 hvězd, Demokratickou stranou a stranou Italia Viva, v jejímž čele je bývalý premiér Matteo Renzi.

Renzi obvinil premiéra Conteho, že se spojil s Hnutím 5 hvězd a „plýtvá veřejnými penězi“ poskytováním daňových slev a nouzové pomoci místo toho, aby využil fondů EU k investování a strukturální reformě. Vyzval také k využití Evropského mechanismu stability (ESM), fondu pro země eurozóny v obtížích.

Analytici mají podezření, že Renzi chce znovu získat pozornost médií, protože jeho strana, která v nedávných průzkumech získala méně než 3 %, může být v nadcházejících legislativních volbách irelevantní.

Matteo Salvini z pravicové Legy vyzval Conteho v mamutí debatě v Senátu, aby se „vrátil domů“ a připravil půdu pro nové volby. Šéfka frakce Berlusconiho strany Forza Italia, Anna Maria Berniniová, zdůraznila, že „italská středopravá aliance je připravena převzít vládní odpovědnost“.

Po těžce vybojovaném hlasování čelí Conte nyní obtížnému úkolu pokračovat v řízení Itálie zasažené pandemií s menšinovou vládou. Jak uvedl Conte v debatě o důvěře, ekonomický růst v Itálii klesl v roce 2020 o 9 %.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – via Wikipedia Commons, licence Creative Commons

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.