Sturgeonová obvinila britského premiéra ze strachu z demokracie

Téma nového referenda o nezávislosti Skotska (a sjednocení s Irskem) se o víkendu znovu stalo centrem politických dohadů.

V souvislosti s možností nového hlasování o nezávislosti Skotska obvinila skotská premiérka Nicola Sturgeonová britského premiéra Borise Johnsona ze strachu z demokracie.

Skotové v referendu v roce 2014 hlasovali proti nezávislosti poměrem 55 ku 45 procentům. V hlasování o brexitu jich ale většina podpořila možnost v Evropské unii zůstat, což posílilo požadavky skotských nacionalistů na nové referendum o nezávislosti.

Sturgeonové Skotská národní strana (SNP) představila o uplynulém víkendu své plány na nové referendum, které chce zorganizovat v případě, že v květnových parlamentních volbách ve Skotsku vyhraje.

Britský premiér Johnson během ledna řekl, že si myslí, že mezi referendy o této otázce by měl být časový odstup asi 40 let.

„Bojí se demokracie“, reagovala Sturgeonová během nedělního rozhovoru pro televizi BBC. Johnson tvrdí, že SNP prezentovala referendum v roce 2014 jako událost, která se koná „jednou za generaci“, takže nyní nemůže trvat na dalším hlasování.

Podle SNP se ale situace změnila v souvislosti s odchodem Velké Británie z Evropské unie, kdy byli Skotové přehlasováni. Podle názoru Sturgeonové bylo v roce 2014 právě členství v EU klíčovým argumentem pro setrvání Skotska ve Velké Británii.

Podobné diskuze vyvolal odchod Británie z EU i v Severním Irsku, které v referendu o členství v EU v roce 2016 také hlasovalo pro členství. Zdejší republikáni si přejí hlasování o sjednocení s Irskou republikou, unionisté chtějí zůstat v politické unii Velké Británie.

Místopředsedkyně severoirské vlády za republikánskou Sinn Fein, Michelle O‘Neillová v sobotu tweetovala: „Probíhá nezastavitelná debata o naší ústavní budoucnosti. Pro irskou vládu nastal čas zintenzivnit přípravy. Můžeme překonat bariéry rozdělení a vybudovat nové Irsko.“

Arlene Fosterová, předsedkyně severoirské vlády a unionistické strany DUP, za tato slova O‘Neillovou kritizovala, toto téma je podle ní v době, kdy je potřeba jednoty v boji s pandemií, rozdělující.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.