Velká Británie se uchází o investice a obchod s Afrikou

Může tak představovat konkurenci Evropské unii v jejích snahách uzavřít „strategické partnerství“ s Africkou unií.

Nová africká kontinentální zóna volného obchodu představuje šanci nastartovat obchod mezi Velkou Británií a Afrikou, zaznělo na britsko-africkém investičním summitu v uplynulém týdnu (20. ledna).

Summit, na kterém se sešli šéfové firem a rozvojové finanční instituce, byl první velkou mezinárodní investiční akcí pořádanou Velkou Británií po odchodu z jednotného trhu EU. Summit ale přinesl mnohem méně příslibů investic než loňská zahajovací konference Africa Investment.

Na loňském lednovém investičním summitu Británie a Afriky hostil premiér Boris Johnson 16 hlav afrických států. Akce vyústila v uzavření obchodních dohod napříč africkým kontinentem v hodnotě 15 miliard liber. Spojené království přitom dalo přednost svým hlavním trhům na kontinentu včetně Egypta, Etiopie, Keni a Nigérie.

Poslední konference o investicích v Africe se konala v době, kdy v platnost vstoupila řada nových obchodních dohod, včetně Africké kontinentální zóny volného obchodu, která se snaží o zvýšení vnitřního obchodu v Africe. Podle slov britského premiéra Borise Johnsona je ambicí Londýna stát se „oblíbeným africkým investorem“.

Velká Británie podepsala po odchodu z EU obchodní dohody s 13 africkými zeměmi, i když tyto dohody spíš sloužily pouze k překlenutí stávajících obchodních paktů EU. Pokračují rozhovory s Nigérií a Ghanou, dvěma z prioritních britských trhů v Africe, které chtějí dosáhnout lepších obchodních podmínek, než jaké mají v současnosti s EU.

Tento summit by měl být varováním EU, píše Euractiv, protože se ukazuje, že Velká Británie se v roce 2021 nejspíš stane jedním z alternativních uchazečů o investice a obchod s Afrikou.

Plány EU na vytvoření „strategického partnerství“ s Africkou unií zhatila pandemie. Portugalská vláda, která nyní drží předsednictví EU, chce nicméně agendu strategického partnerství uzavřít do léta.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.