Trump – prezident falešných zpráv

Za čtyři roky učinil prezident Trump 30 573 falešných nebo zavádějících tvrzení, tvrdí noviny Washington Post.

Trump byl v posledních čtyřech letech vášnivým producentem zpráv s pochybným obsahem. V současné době však exprezident musí omezit distribuci „novinek“, protože je blokován na všech hlavních sociálních sítí. Jeho oblíbený kanál, Twitter, úplně odstranil jeho účet.

Počet falešných či zavádějících Trumpových výroků (celkem 30 573). Zdroj: Statista.

K oblíbeným Trumpovým lžím patří ta „o největším snížení daní v historii naší země“.

Ještě předtím, než došlo na Trumpovo snížení daní, slíbil, že bude největší v historii USA – větší než snížení daní za Ronalda Reagana v roce 1981. Reaganovo snížení daní dosáhlo 2,9 % hrubého domácího produktu a žádný z uvažovaných návrhů se této úrovni nepřibližoval. Přesto Trump na této fikci lpěl, i když nakonec snížení daně odpovídalo 0,9 % HDP, což z něj činí osmý největší pokles daní za posledních 100 let.

Trump také tvrdil, že díky „regulačním škrtům byly počty pracovních míst naprosto neuvěřitelné“.

Ponecháme-li stranou Trumpovo tvrzení o dopadu jeho regulačních škrtů, což vzbuzuje pochybnosti, Trump opouští úřad jako první prezident od druhé světové války, který má zaměstnanost lidí menší, než když nastoupil do úřadu. Ještě předtím, než udeřila pandemie, byl výrobní sektor v technické recesi.

„Uložili jsme historická a monumentální cla na Čínu… Do USA se hrnuly miliardy a miliardy dolarů.“

Trump se pravidelně chlubí, že Spojené státy sklízí miliardy dolarů z cel, která uvalil na jiné země, jako je Čína. Ale cla (v podstatě daň) platí obecně dovozci, jako jsou americké společnosti, kteří zase „přehazují“ většinu nebo všechny náklady na spotřebitele nebo výrobce, kteří mohou ve svých výrobcích používat čínské materiály.

Nakonec účet za Trumpovy tarify platí tedy Američané, nikoli Číňané. Prezident klame sám sebe, pokud si myslí opak. Navíc byly čínské příjmy z cel výrazně sníženy platbami, které vláda převedla farmářům, kteří přišli o podnikání, protože Čína v reakci na to přestala kupovat americké sójové boby, vepře, bavlnu a další produkty. (Pozn. red.: konkrétní příklady dopadů čínsko-americké obchodní války, např. na farmáře, zachytil dokument „Supervelmoci v obchodní válce“, psali jsme zde).

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.