Finále plynovodu Severní proud 2

V Baltském moři jde do finále miliardový projekt. Plynovod Severní proud 2 se však již dávno stal politickou otázkou.

Odpor vůči plynovodu roste. Krátce před dokončením by projekt mohl selhat. Také proto, že USA pod vedením Joe Bidena chtějí pokračovat v kurzu sankcí zahájeném Donaldem Trumpem. Práce pokračují bez ohledu na politický spor. Z 1230 kilometrů jich k dokončení chybí pouze 148, informovala Deutsche Welle.

V transatlantických vztazích se očekává nový začátek, to bylo jasné už před Bidenovou inaugurací. Návrat ke starým partnerstvím, multilateralismu, mezinárodní spolupráci… Ale nebude to tak snadné, jak se shodují na obou stranách Atlantiku. Nejen německé vojenské výdaje jsou toho příkladem, ale také plynovod Severní proud 2, který je v USA nepopulární. Prezident Biden udělá vše, co je v jeho silách, aby dokončení plynovodu zabránil.

Ruský prezident Vladimir Putin však předpokládá, že Severní proud 2 bude dokončen. Řekl to v Moskvě na své výroční tiskové konferenci 17. prosince 2020. „Severní proud 2 je bezpochyby absolutně přínosným projektem pro celou ekonomiku Evropy, včetně ekonomiky Německa,“ uvedl Putin.

Ale ne každý v Rusku sdílí tento názor. Michail Krutichin, partner poradenské společnosti RusEnergy, si myslí, že projekt je mrtvý. V rozhlasovém rozhovoru 20. ledna 2020 řekl: „Tento projekt zemřel v prosinci 2019, když americký kongres přijal zákon o sankcích.“

Pokud bude plynovod dokončen mnohem později nebo vůbec, bude muset Gazprom rezervovat ukrajinské přepravní kapacity, pokud poptávka z Evropy zůstane stabilní nebo vzroste. Kromě toho existují náklady na již rezervované dodávky plynu ze Severního proudu 2 do Evropy. Gazprom čelí také tlaku dalších projektů plynovodů jižně od ruských hranic.

Rozdělená EU

Evropská unie trvá na tom, že plynovod v Baltském moři není evropským projektem, ale v zásadě německou záležitostí. Vysoký představitel EU pro zahraniční věci Josep Borrell koncem loňského roku uvedl, že budoucnost projektu je v německých rukou a v gesci místních schvalovacích orgánů.

Evropský parlament oproti tomu 21. ledna 2021 velkou většinou znovu vyzval k ukončení projektu Severní proud 2, protože ruský vliv na evropský trh s energií je příliš velký a za situaci v oblasti lidských práv musí být Kreml potrestán.

Z členských států EU je pro výstavbu plynovodu Německo, Nizozemsko, Rakousko a Francie. Společnosti zapojené do Severního proudu 2 mají svá sídla v těchto zemích. Na druhé straně v Polsku a Litvě jsou téměř všechny strany dlouhodobě proti energetickému projektu, protože vidí vydírání ze strany Ruska a nebezpečí pro předchozí tranzitní země, jako jsou Ukrajina nebo Slovensko.

Psali jsme:

 

 

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.