Británie se chce přidat k obchodní dohodě Transpacifické partnerství

Británie doufá, že jí členství v zóně volného obchodu, která vznikla v roce 2018, přinese snížení vývozních cel a lepší vízovou politiku.

Velká Británie se chce připojit k jedenáctičlenné zóně volného obchodu, která zahrnuje i Austrálii, Kanadu a Japonsko, napsaly noviny China Daily.

Komplexní a progresivní dohoda o Transpacifickém partnerství, která je známá pod anglickou zkratkou CPTPP, zahrnuje státy Asie a Tichomoří a celkově se týká 500 milionů obyvatel.

Ministryně obchodu Velké Británie Liz Trussová měla 1. února jednat s ministry Japonska a Nového Zélandu a podat žádost o členství, což je krok, který odstartuje týdny jednání o připojení Velké Británie.

Podle britské ministryně bude vstup Británie do této dohody o volném obchodu znamenat nižší cla pro výrobce automobilů a whisky, ale také lepší postavení britských poskytovatelů služeb, zajištění kvalitních pracovních míst a větší prosperitu pro lidi „tady doma“.

Tussová zdůraznila, že Británie už vedla předběžné rozhovory s CPTPP a je „na čele fronty“ států, které doufají, že se k dohodě připojí.

Premiér Boris Johnson řekl, že perspektiva vstupu do tohoto bloku je věc, kterou si pro Velkou Británii přál, když ji před 12 měsíci vyvedl z Evropské unie.

Na rozdíl od EU umožňuje CPTPP členům uzavírat obchodní dohody nezávisle.

Blok, který vytváří přibližně 13 procent světových příjmů, dovezl v roce 2019 britské produkty v hodnotě 111 miliard liber (152 miliard Kč), uvedlo ministerstvo obchodu. Británie doufá, že jí členství v zóně volného obchodu, která vznikla v roce 2018, přinese snížení vývozních cel a lepší vízovou politiku.

Deník Daily Express připomenul, že Londýn již uzavřel obchodní dohody se sedmi z 11 členských států a pracuje na samostatných dohodách s Novým Zélandem a Austrálií. List uvedl, že samotná dohoda s Austrálií by měla zvýšit britský obchod až o 16 miliard liber ročně.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.