Brazilský exprezident Temer se stal poradcem firmy Huawei v Brazílii

Došlo k tomu krátce před veřejnou aukcí bezdrátových sítí nové generace 5G. Temer má blízko k prezidentovi Bolsonarovi…

Čínská telekomunikační firma Huawei zaměstnala bývalého brazilského prezidenta Michela Temera jako poradce krátce před aukcí bezdrátových sítí nové generace 5G, informovaly noviny Asia Times.

Aukce se původně měla konat už v březnu 2020, zpozdila ji ale pandemie.

Firma potvrdila, že si Temera najala jako profesora ústavního práva a právníka, a zdůraznila, že je oddána principům transparentnosti vůči akcionářům. Temerovo jmenování do role poradce čínské firmy získává na významu v souvislosti s jeho blízkým vztahem k současnému prezidentu Brazílie Jairu Bolsonarovi.

V uplynulém týdnu poslal americký senátor Rick Scott Bolsonarovi dopis, ve kterém žádá, aby Brazílie zvážila otevření svých komunikačních sítí čínské firmě, kterou americká vláda považuje za ohrožení národní bezpečnosti (tj. americké bezpečnosti).

Podle zpráv agentury Reuters však brazilský prezident v souvislosti s miliardovými finančními ztrátami a Trumpovým odchodem z Bílého domu názor na Huawei změnil.

Temer má v roli poradce poskytovat právní rady ohledně realizace sítí 5G v Brazílii. Po odchodu z úřadu prezidenta byl Temer v roce 2019 obviněn z úplatkářství a zatčen, nicméně později byl propuštěn.

Podle posledních informací bude brazilská vláda od vítěze veřejné aukce požadovat vybudování vysoce zabezpečené bezdrátové sítě pro své výhradní použití. Z dikce vládního rozhodnutí je jasné, že firma Huawei nebude z aukce vyloučena.

Dnešní prezidentská administrativa USA tvrdí, že firma Huawei je problematická díky svým kontaktům s Komunistickou stranou Číny, data v jí vybudovaných sítích prý nebudou chráněna před sledováním. Žádné důkazy, které by obvinění potvrdily, však nebyly veřejně předloženy.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.