Jazzové okénko Jana Schneidera: If You Have To Ask, Fašank in blues a Road Trip to Marrakech

Nedělní jazzový průvodce Jana Schneidera pokračuje i dnes. Jsou tu skladby f You Have To Ask, Fašank in blues a Road Trip to Marrakech.

Barytonsaxofonista Hamiet Bluiett hraje svou skladbu ze života If You Have To Ask, doprovází kontrabasista Fred Hopkins a bubeník Michael Carvin, přičemž se všichni řídí pravidlem, že někdy méně je více, a mlčeti zlato, obzvlášť v takových situacích.

Bude to padesát let, co v Praze vznikla jedna z nejúžasnějších bigbandových desek. K jejímu názvu „B & S“ nemám klíč, ale jejímu poslechu propadám celé to půlstoletí. Jednou z perel je skladba Rudolfa Daška Fašank in blues, v níž jsou nezvykle barevné zvukové plochy střídány krásnými sóly vibrafonisty Karla Velebného, flétnisty Jiřího Stivína, kytaristy Rudolfa Daška, trombonisty Slide Hamptona, klenoucími se nad úžasně vynalézavým kontrabasem Barre Phillipse a vybuchujícími bicími Stu Martina.

Půvabná pianistka Marie Fikry hraje svou skladbu Road Trip to Marrakech. V moderním blízkovýchodním jazzu zůstávají pouze orientální perkuse (Simon Leleux), tradiční orientální nástroj oud je nahrazen tradičním jazzovým pianem a doplněn kontrabasem (Fil Caporali), bicími (Daniel Jonkers). Určitě to má něco do sebe!

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.