Stavba pokračuje, ale kolem Severního proudu 2 dál panuje nejistota

Ruská loď obnovila práce na pokládání plynovodu v teritoriálních vodách Dánska. Osud plynovodu je ale stále nejasný.

Ruská loď Fortuna, která dovede pokládat trubky plynovodu pod mořem, obnovila práce na německo-ruském plynovodu Severní proud 2 v Dánsku, respektive v dánských teritoriálních vodách.

Už 22. ledna se ruská loď vrátila k zóně dostavby v oblasti dánsko-německé hranice.

Podle dalších informací chce nová americká administrativa brzy vyřešit krizi kolem rusko-německého plynovodu. Objevily se náznaky o tom, že by mohlo dojít k částečnému zrušení amerických sankcích. Prioritou nové americké administrativy ale zůstává zachování tranzitu ruského plynu před Ukrajinu a oslabení závislosti Evropy na ruském zemním plynu.

Podle slov německého ministra zahraničí Heiko Maase se nicméně osud plynovodu vyřeší v následujících týdnech nebo měsících. Maas však nevyloučil, že projekt může být zrušen, i když Bidenova administrativa je víc otevřená pro dialog. Ruská firma Gazprom nedávno napřímo připustila možnost zrušení plynovodu.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Pedant01, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94087891

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.