Sputnik V je vědecké a politické vítězství Ruska

Díky úspěšné vakcíně se po dlouholeté devastaci způsobené kolapsem SSSR vrací ruská věda do světové ligy.

Ruská vakcína Sputnik V byla nejprve hodnocena skepticky, poznatky uveřejněné v časopise The Lancet však účinnost ruské vakcíny proti koronaviru dokládají. Tento vývoj představuje vědecké a politické vítězství pro Rusko Vladimira Putina, napsaly argentinské noviny Buenos Aires Times.

Hned na začátku pandemie nařídil Vladimir Putin zahájení výzkumu nové vakcíny proti nemoci Covid-19, i kdyby to znamenalo vydat se cestou zkratek. Na jaře 2020 oznámil ředitel Gamelejevova státního výzkumného centra, že se nechal experimentálně naočkovat vakcínou. V polovině srpna Putin oznámil, že Rusko má jako první na světě vlastní vakcínu, v té době však bylo vakcínou naočkováno jen pár desítek dobrovolníků. Putinova slova se ve světě setkala s velmi skeptickou reakcí, nicméně v rámci třetí fáze testování začaly probíhat klinické testy, k nimž se přihlásily desítky tisíc dobrovolníků. V prosinci se Sputnik V stal veřejně dostupnou vakcínou v Rusku.

Sputnik V demonstruje ruskou vědeckou dokonalost. Název vakcíny je symbolický, Sputnik byl první umělý satelit na oběžné dráze Země, SSSR jej vypustil v roce 1957.

Po desetiletí devastace vrací zdárný vývoj vakcíny Rusko a jeho vědu do světové ligy. Už 15 zemí ruskou vakcínu povolilo. Jedná se o postsovětské země jako Arménie a Bělorusko, o Venezuelu a Írán, ale také o Argentinu, Alžírsko, Tunisko nebo Pákistán.

Rusko má zájem o zaregistrování Sputniku V i v Evropské unii, ta jej však přijímá nedůvěřivě vzhledem k nedostatku veřejně dostupných vědeckých dat. Maďarský premiér Viktor Orbán se ale rozhodl pro vlastní strategii a vakcínu v zemi zaregistroval. Německo už nabídlo Rusku společnou výrobu.

Ruská strana oznámila, že má objednávky na jednu miliardu vakcín, ale není schopna takovou poptávku pokrýt. Počet do zahraničí již dodaných vakcín je spíše symbolický (např. 20 tisíc dávek do Bolívie), v jiných případech není množství známé a například Argentina se už v minulém měsíci potýkala se zpožděním ruských dodávek. Konkrétně je zatím známo jen to, že ve světě už bylo ruskou vakcínou naočkováno celkem 1,5 milionu lidí, podrobnosti zveřejněny nebyly.

Než by Rusko vakcínu Sputnik V vyváželo, bude se spoléhat na její místní společnou výrobu – Brazílie, Indie, Kazachstán a Jižní Korea vakcínu již vyrábějí, očkování však zatím není veřejně dostupné.

Rusko vyvinulo ještě další nejméně tři protikoronavirové vakcíny, které se začnou brzy vyrábět. Vedle dvousložkového Sputniku V (pracuje na stejném principu jako Covid-19 Vaccine AstraZeneca – jde o rekombinantní vakcínu, první dávka očkování obsahuje upravený adenovirus Ad26, druhá pak Ad5, pozn. red.) se vyvíjí Sputnik Light s jednou složkou (a jedním očkováním). V únoru má začít výroba vakcíny EpiVacCorona. Podle vlády má být v únoru zaregistrována ještě vakcína s názvem CoviVac a díky podepsané spolupráci mezi firmou AstraZeneca a ruskými vývojáři Sputniku V by mohla vzniknout i čtvrtá.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.