Textilní průmysl doplácí na pandemii

Velká část oděvů prodávaných v Německu se vyrábí v Bangladéši, ale díky lockdownu zboží zůstává ležet. Mnoho lidí se bojí o svou práci nebo ji už ztratilo.

„Jsme závislí na západních trzích,“ říká Rubana Huqová. Zastupuje Bangladéšské sdružení výrobců a vývozců oděvů (BGMEA – Bangladesh Manufacturers and Exporters Association). „Pokud zavřou módní obchody, když nikdo nenakupuje, znamená to pro nás, že musíme zastavit výrobu. Při prvním lockdownu chtěli všichni okamžitě stáhnout své objednávky – přes noc,“ říká Huqová.

Huqová vyjednávala a dosáhla toho, že evropské módní společnosti poté ponechaly 90 % objednávek a pouze 10 % stáhly. „Požádaly nás však o prodloužení platebních podmínek ze tří měsíců na šest.“

Pro společnosti v Bangladéši to byla nakonec otázka přežití. „Co bych měla říct?“ ptá se Huqová. „Jsou to naši zákazníci, nakupují zboží od nás, dlouhodobě s nimi spolupracujeme.“

V Německu Rolf Pangels, generální ředitel Asociace textilního obchodu, popisuje situaci takto: „Vzhledem k dlouhým dodacím lhůtám v mezinárodním dodavatelském řetězci bylo obtížné upravit náklady a především nákup zboží.“

Asociace očekává za rok 2020 historický pokles tržeb v módním průmyslu o 30 %. S obnoveným lockdownem nyní prodejci „sedí“ na zimním zboží. Asociace odhaduje, že ležet zůstalo půl miliardy módních položek.

Německé maloobchody a značková móda nechávají velké části svých módních kolekcí vyrábět v Bangladéši. Více pro německý trh vyrábí pouze Čína. Pro Bangladéš se Německo stalo největším klientem v Evropské unii. V Bangladéši pracuje 4,1 milionu lidí v textilním průmyslu, jedná se většinou o ženy.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.