V Německu je turecká komunita i nadále úzce spjata s Erdoganem

Jak uvádějí zpravodajské služby, udržuje si Erdogan v Německu svoji tureckou „lobby“.

Velká mešita v Kolíně nad Rýnem pojme až 1200 věřících. Když byla slavnostně otevřena v září 2018, shromáždilo se na náměstí 20 000 lidí.

Ten den se vydal na cestu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Dav jásal: „Jsme tvoji vojáci, ty jsi náš velitel!“ Ditib (Turecko-islámská unie pro náboženské záležitosti), která mešitu spravuje, je oficiální pobočkou Diyanetu (Správa náboženských záležitostí turecké vlády). Pozván nebyl žádný německý politik ani žádný zástupce civilního obyvatelstva Kolína. Jako by mešita byla územním „přívěskem“ Turecka.

Před uprchlickou krizí a příchodem populace věřících z arabského světa bylo téměř 70 % z 4,7 milionů německých muslimů Turci nebo tureckého původu. Ditib spravuje 900 komunit ve velkých městech, které přitahují ty nejvěrnější. Čtyři sta dalších závisí na organizaci Millî Görüs, která je blízká Erdoganově straně. V těchto mešitách jsou náboženští představitelé spojeni s Diyanetem, který je formuje a platí jim. Pouze 10 % imámů Ditib nebo Millî Görüs vyrostlo v Německu. Ostatní jsou tam vysíláni na žádost Ankary, často ani nemluví německy.

Erdogan tak udržuje v Německu svoji „lobby“, upozorňují zpravodajské služby a daly  organizaci Millî Görüs pod dohled v několika spolkových zemích. Důkazy nechybí: mešity pořádají slavnostní večírky dětí v uniformách, když má Turecko nějaký vojenský úspěch; imámové špehují své vlastní příznivce a udávají Diyanetu ty, kteří se zdají být blízko opozici. Tito „importovaní imámové“, odpojení od německé reality, představují podle Serap Gülerové (blízká poradkyně předsedy CDU Armina Lascheta) dvojí nebezpečí.

Kromě své loajality k Ankaře a kultu Erdoganovy osobnosti prosazují „islám minulosti“, který nemusí být nutně konzervativnější, nýbrž je staromódní, což u mladých lidí ve druhé nebo třetí generaci nalézá stále menší odezvu. „V současné době existuje pouze jedna náboženská skupina, která umí dobře německy, zná potřeby mladých lidí, a především je dokáže kontaktovat na sociálních sítích, a to je radikální salafismus“, uvedla Gülerová.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.