Indická očkovací diplomacie konkuruje Číně

Indie patří k největším výrobcům vakcín na světě. Módího vláda se toho snaží využít také geopoliticky.

Indická vláda premiéra Naréndry Módího se snaží konkurovat v rámci své „očkovací diplomacie“ Číně, takže okolním zemím dodává miliony dávek místně vyrobené vakcíny AstraZeneca, přestože když domácí imunizační program teprve začíná.

Premiér Módí se tak snaží využít postavení Indie jako jednoho z největších světových výrobců očkovacích látek na světě k vylepšení regionálních vazeb své země a zároveň k oslabení čínské politické a ekonomické dominance v regionu.

Na základě naléhavé žádosti kambodžské vlády už Nové Dillí schválilo dodávku 100 000 dávek pro Kambodžu. Kambodža je přitom významným spojencem Číny, od níž očekává, že jí poskytne milion dávek vakcín Covid-19 od státní firmy Sinopharm.

Indie poskytla dávky očkování také Myanmaru, Bangladéši, Nepálu, Srí Lance a Maledivám. V neděli poslala 500 000 dávek vakcíny AstraZeneca do Afghánistánu.

Indie v průběhu let v Afghánistánu investovala miliony dolarů ve snaze o protitlak na Pákistán, který je úhlavním rivalem země. Podle vládního zdroje jsou vakcíny Afghánistánu poskytnuty na základě grantu.

Celkově už Indie dodala 15,6 milionu dávek vakcíny v rámci obchodních dohod nebo jako dar do 17 zemí.

V Indii vyrobená očkovací látka proti nemoci Covid-19 měla na začátku týdne směřovat také do Mongolska, Karibiku a na tichomořské ostrovy.

Indie má druhý největší výskyt nemoci na světě a v rámci kampaně, která začala 16. ledna, plánuje do srpna doma naočkovat 300 milionů svých obyvatel. V prvních dvou týdnech kampaně již naočkovala 3 miliony zdravotníků, ke splnění letního cíle ale bude muset zrychlit.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.