Itálie zírá na Salviniho proměnu

Co přimělo protievropského šéfa Legy Salviniho k tomu, aby vyjádřil podporu nové italské vládě v čele s přesvědčeným „Evropanem“ Draghim? Na to se ptá německá Tagesschau.

Na svém Twitteru si Salvini pochvaloval „druhé setkání s odpovědným předsedou vlády“, které bylo „pozitivní z hlediska empatie, ale především ohledně témat. Italy nezajímá volební zákon, kdo je pro suverenitu a kdo je proevropský, ale zdraví, škola, práce a daně.“

Dále uvedl: „Já a ministr? Pokud mě požádáte, abych byl součástí týmu, přirozeně se zúčastním, nesedím na lavičce, abych se díval. Je to okamžik národní nouze, který vyžaduje pragmatismus.“

Salvini se mimo jiné zavázal k migrační politice koordinované na evropské úrovni a naznačuje, že jeho strana podpoří bruselská opatření v koronakrizi.

Itálie ohromeně zírá na takový obrat u Legy a expert Piero Ignazi se tomu diví. Emeritní profesor na univerzitě v Bologni zkoumá pravicové a pravicově extremistické strany téměř tři desetiletí. Podle Ignaziho bylo až donedávna nemyslitelné, že by Lega chtěla podporovat proevropskou vládu. „Bez jakékoli vnitřní debaty nyní Lega zcela změnila strany.“

„Salvini se od antieevropanství s požadavky na vystoupení z eura obrátil k podpoře Maria Draghiho (bývalý prezident Evropské centrální banky v období 2011 až 2019), největšího obhájce eura, a jeho vizi integrovanější Evropy,“ řekl Ignazi. Z partaje nezaznělo jediné slovo, které by naznačovalo takový bod obratu.“ Podle Ignaziho Salvini vyhlíží příští volby a chce se tak dostat z izolace.

Pokud bude Salvini součástí vlády přátelské k EU, tak pravice ztratí v Evropě ikonu. U ostatních stran v Itálii vyvolává možná vládní spolupráce s Legou vášnivé diskuse. Naštvaní jsou zejména sociální demokraté. Šéf strany Nicola Zingaretti však zdůrazňuje, že je v zásadě pozitivní, když nyní Salvini vidí, že problémy nelze vyřešit zničením Evropy.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.