Německá armáda není připravena na nové hrozby

Z dokumentu o poměrech v německé armádě vyplývá, že je „podfinancovaná“ a „není připravená“ na hrozby budoucnosti.

Ministryně obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová (AKK) a vojenské vedení identifikovali zjevné slabiny Bundeswehru v obraně proti novým nebezpečím, informovala Tagesschau.

„Bundeswehr dnes ještě není dostatečně připraven na výzvy a hrozby zítřka,“ uvádí se v dokumentu ministryně a generálního inspektora Eberharda Zorna, který byl zaslán zástupcům Spolkového sněmu, novinám Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a je k dispozici zpravodajské agentuře dpa.

V osmistránkovém dokumentu, ve kterém se AKK a Zorn poprvé vyjadřují společně, je situace vykreslena následovně: změny v bezpečnostní situaci a rychlé ekonomické a technologické změny narazily na „podfinancované“ a „nedostatečně připravené“ ozbrojené síly.

Dokument jmenuje Rusko jako strategického konkurenta, který „v poslední době zvýšil své vojenské a politické hrozby“. Existují „zásahy“ a „útoky“ na „hranice, vzdušný prostor, teritoriální vody a oblast dat“. Rusko „masivně modernizuje konvenční a jaderné prostředky“. To by vedlo k „velmi specifickým hrozbám pro Německo,“ uvedli AKK a Zorn.

Ministryně obrany a generální inspektor navrhují vybavit ozbrojené síly výrazně lépe. Ve zbrojním průmyslu je nutná změna uspořádání. Na ministerstvu obrany má organizační reforma napravit „personálně náročné“ vadné struktury a příliš velké zaměření na mírové a stabilizační mise.

Kromě významných nedostatků v národní obraně odhalila pandemie koronaviru také „slabá místa s ohledem na územní struktury a procesy řízení“, uvádí se v dokumentu. Reformní návrhy se ubírají dvěma směry: vnitřní organizací na jedné straně, ale také intenzivnější veřejnou diskusí o bezpečnostní politice.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.