Národní shromáždění v Bělorusku navrhuje vznik komise pro změnu ústavy

Podle prvních návrhů by se mělo jednat o nové ústavě v letošním roce. Přijata by měla být referendem.

Všeběloruské národní shromáždění, které právě jedná v Minsku, navrhlo zřízení komise pro změnu ústavy země.  Návrh je obsažen v dokumentu z jednání národního shromáždění (psali jsme o něm zde).  Podle textu by změny v základním zákoně země měly být rozpracovány v letošním roce představiteli státních orgánů, právní komunity, různých sektorů ekonomiky a sociální sféry. Následně by se návrh nové ústavy měl odhlasovat republikovým referendem.

Mezi návrhy změn se objevilo například následující: „přerozdělení pravomocí mezi státními orgány, posílení role politických stran, podpora občanské společnosti, příprava programu vlastenecké výchovy obyvatelstva a potvrzení tradičních duchovně-morálních hodnot a postojů běloruského lidu.“

Objevil se také návrh, aby se Všeběloruské národní shromáždění stalo vyšší formou reprezentace lidu, což vyžaduje defilování nového statusu této instituce právní cestou.

Myšlenku na změnu běloruské ústavy již před tím naznačil prezident Alexandr Lukašenko. Podle jeho slov by se v rámci změn ústavy mohlo jednat o nové přerozdělení pravomocí vlády.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.