Itálie má novou vládu

Na nového premiéra Maria Draghiho čekají velké výzvy: kromě pandemie musí bojovat také s těžkou hospodářskou krizí.

Bývalý šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi převzal kormidlo v Římě, aby vyvedl Itálii z vládní krize, informovala Tagesschau.

67letý muž je považován za jednoho z největších finančních odborníků v Itálii. V řadě dalších pozic však Draghi spoléhá na kontinuitu: Luigi Di Maio z Hnutí 5 hvězd by měl i nadále zastávat úřad ministra zahraničí a Roberto Speranza zůstává italským ministrem zdravotnictví.

Draghi také oznámil vytvoření „ministerstva pro ekologický přechod“ (ministero della transizione ecologica), čímž souhlasil s požadavkem pětihvězdičkového hnutí, které do posledního dne váhalo s vyjádřením podpory bývalému šéfovi ECB.

Úkolem nového ministerstva bude spravovat značnou část peněz, kterou Itálie dostane z fondu pro obnovu. Ve Francii, Španělsku a Švýcarsku už takové ministerstvo mají.

Nové ministerstvo bude řídit fyzik Roberto Cingolani, který je v současné době vedoucím oddělení technologických inovací společnosti Leonardo (lídr v oblasti letectví, obrany a bezpečnosti). Má také převzít energetický sektor, který byl dosud přidělen jiným ministerstvům.

Na nového šéfa vlády čekají velké výzvy: musí hledat řešení zdravotní a hospodářské krize v zemi. Země má od Evropské unie obdržet pomoc ve výši 220 miliard eur. Ekonomika totiž sklouzla do nejhorší recese od konce druhé světové války. Uprostřed těchto krizí byla země téměř měsíc bez plně fungující vlády.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.