Pandemie a úbytek svobodného internetu

Čím dál více zemí zavádí své vlastní internetové předpisy způsobem, který omezuje tok informací přes státní hranice.

Pandemie koronaviru urychluje dramatický pokles celosvětové svobody internetu. Již desátý rok po sobě uživatelé zaznamenali celkové zhoršení svých práv a tento fenomén přispívá k širší krizi demokracie na celém světě, uvedl web Freedom House.

V „kovidové éře“ není připojení výhodou, ale nutností. Jak se zdá, prakticky všechny lidské činnosti – obchod, vzdělávání, zdravotnictví, politika, socializace – se odehrávají online. Digitální svět však představuje výzvy pro lidská práva a demokratickou správu věcí veřejných.

Úřady s odkazem na COVID-19 ospravedlňovaly rozšířené kontrolní pravomoci a nasazení nových technologií, které byly kdysi považovány za příliš dotěrné. Krize veřejného zdraví vytvořila prostor pro digitalizaci, sběr a analýzu nejintimnějších údajů lidí bez odpovídající ochrany před zneužitím.

Vlády a soukromé subjekty zvyšují používání umělé inteligence (AI), biometrického dohledu a nástrojů pro big data k přijímání rozhodnutí, která ovlivňují ekonomická, sociální a politická práva jednotlivců. Klíčové je, že v příslušných procesech často chyběla transparentnost, nezávislý dohled a možnosti nápravy.

Tyto praktiky zvyšují vyhlídku na dystopickou budoucnost, kdy soukromé společnosti, bezpečnostní agentury a kyberzločinci mají snadný přístup nejen k citlivým informacím o místech, která navštěvujeme a o položkách, které nakupujeme, ale také se mohou dostat k našim lékařským záznamům, obličejovým a hlasovým vzorkům a dokonce i k našim genetickým kódům.

Dalším trendem byla proměna z pomalého „tříštění“ internetu na totální závod směrem ke „kybernetické suverenitě“, kdy každá vláda zavádí své vlastní internetové předpisy způsobem, který omezuje tok informací přes státní hranice.

Nejvíce „opevněnou“ digitální hranici (The Great Firewall) má Čína a kontroluje jak informace příchozí, tak odchozí. Írán má národní „intranet“ s obsahem schváleným vládou a je nastaven tak, aby Íráncům bránil v přístupu na globání internet.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.